Asociația ,,Ridică-te și umblă!’’, singura organizație din România care derulează proiecte educaționale în unități de învățământ pentru egalitatea și incluziunea persoanelor cu dizabilități, oferă persoanelor cu dizabilități posibilitatea să devină „Profesori pentru o zi”. Activitatea face parte din proiectul ,,Diferiți, dar egali’’, al cărui scop este informarea și conștientizarea elevilor, profesorilor și părinților în ceea ce privește persoanele cu dizabilități, nevoile și particularitățile acestora.

Proiectul mai vizează tema egalității și incluziunii sociale a copiilor cu handicap în cadrul școlilor/liceelor normale și tema bullying-ului în școală.

În cadrul Programului naţional „Şcoala altfel”, joi, 11 aprilie 2019, elevii unei clase a-V-a din Școala Gimnazială Nicolae Labiș, din Sectorul 3, au găzduit o echipă formată din: Lucian Aldea – președintele Asociației ,,Ridică-te și umblă!’’, Florin Dobromir – manager de programe în cadrul aceleiași asociații, Daniela Tontsch – președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, persoană cu handicap locomotor dependentă de scaunul rulant și Petra Pintilei – funcționar public, consilier asistent în relații cu publicul, în cadrul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, persoană cu handicap vizual.

Elevii au interacționat direct cu cele două persoane cu dizabilități, au aflat ce urmări emoționale pot avea anumite acțiuni săvârșite față de persoanele cu handicap, cum pot dialoga cu acestea și că, indiferent de dizabilitate, aceste persoane nu sunt poveri pentru societate dacă li se oferă șansa incluziunii sociale.
Daniela Tontsch și Petra Pintilei au împărtășit elevilor poveștile proprii de viață, incluzând detalii legate de evoluția profesională și întemeierea unei familii.

,,Povestea mea de viață poate bate orice scenariu cu caracter grav, cu mențiunea că nu conține ficțiune în redare, în datele ei contradictorii. Conflictele sunt puternice și complexe, incluzând și un amestec de elemente tragice și comice. Nu îmi este ușor să retrăiesc, povestind, o bună parte din viața mea petrecută în perioada comunismului, în condițiile în care m-am născut cu această afecțiune, dar nici perioada de după 1989 și până în prezent. Toate realizările le datorez familiei. Statul continuă să lase persoanele cu dizabilități la marginea societății, iar societatea civilă a fost obligată să-i prea atribuțiile. Acești copii au acceptat să ne cunoască, acum ei știu că persoanele cu dizabilități pot învăța și pot munci, dacă li se dă această șansă. Cu siguranță generația lor va avea o altă perspectivă cu privire la dizabilitate’’, e explicat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Lucian Aldea – președintele Asociației ,,Ridică-te și umblă!’’ a subliniat că „Diferiți, dar egali” este un proiect ambițios și realizabil, prin care se produce schimbarea mentalității generațiilor viitoare prin cunoaștere. Persoane nevăzătoare și cu dizabilități locomotorii prezintă în fața claselor viețile lor care au depășit limitările, și astfel au reușit să le înscrie în normal. De asemenea, ele sunt și o sursă de inspirație și motivație pentru cei valizi, dar mai ales o ocazie prin care persoana cu dizabilități își câștigă de partea sa viitorul societății noastre.

,,În 1999 Marea Britanie a fost tulburată de afirmațiile deplasate ale antrenorului selecționatei de fotbal a Angliei. Acesta a afirmat că persoanele cu dizabilități sunt așa pentru că le-a pedepsit Dumnezeu. Activiștii pentru drepturile omului s-au scandalizat, însă studiile sociologice le-a arătat că această opinie este împărtășită de o mare parte a populației. 8 din 10 cetățeni britanici erau de acord sau indiferenți față de acea afirmație. A urmat o campanie bine gândită de combatere a discriminării prin care astăzi putem zice că mentalitatea britanicilor a fost total schimbată.

Există o vorbă: „Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența.” Tendința studiilor sociologice despre discriminare din România este să considere că aceasta se face pe baza urii, nu a indiferenței. Nu cunosc să existe un studiu care să se fi făcut despre cât de indiferenți sunt cetățenii români față de persoanele cu dizabilități, însă realitatea pe care o experimentează cele 800 000 de persoane cu dizabilități din țara noastră ne face să credem că situația este cel puțin similară, dacă nu, mai rea, celei din Marea Britanie de acum 20 de ani în urmă. Persoanele cu dizabilități se plâng de mentalitatea populației și în special de cea a funcționarilor instituțiilor care ar trebui să le respecte drepturile, dar care nu le cunosc. De aceea, această minoritate este cea mai discriminată și în plus, din cauza mentalității ea nu prezintă interes pentru atragerea de electorat și implicit pentru punerea în practică la nivel de țară a drepturilor ei. Avem un cerc vicios care trebuie estompat. Lucrând la mentalitate, asigurăm drepturile persoanelor cu dizabilități de mâine’’, a mai spus Lucian Aldea – președintele Asociației ,,Ridică-te și umblă!’’.

Petra Pintilei – funcționar public, consilier asistent în relații cu publicul, în cadrul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități a declarat: ,,Pentru mine a fost o bucurie să pot împărtăși experiența mea cu niște suflete tinere, dornice de cunoaștere care ne vor clădi viitorul. Atmostera a fost plină de curiozitate și interes, de emoții pozitive și m-am simțit înconjurată numai de lumină. Doresc să mai particip cât de curând la astfel de experiențe.’’

Despre Asociația ,,Ridică-te și umblă!’’

Programul „Ridică-te și umblă” pentru persoanele cu dizabilități a fost inițiat în data de 18 aprilie 2010, în București, iar datorită caracterului centrat pe relații și pe valoarea persoanei cu dizabilități a câștigat audiență în toată țara. A pornit cu un număr de 25 de persoane cu dizabilități, pentru ca, în prezent, Asociația ,,Ridică-te și umblă!’’ să aibă peste 3000 de membri, persoane cu dizabilități, fără însoțitori, organizați în peste 23 de sucursale, în orașele cele mai importante din țară.

Dizabilitățile prezente în Asociație sunt în special cele locomotorii, persoanele cu deficiențe de vedere și persoane hipoacuzice.

Pe lângă caracterul de familie creat în întâlnirile regulate ale Asociației „Ridică-te și umblă”, echipa organizează programe de terapii ocupaționale, tabere anuale cu până la 200 de participanți, excursii, concerte, precum și activități de impact cu și prin persoane cu dizabilități. De asemeni, Asociația ,,Ridică-te și umblă!’’ se implică în programe susținute în instituții.

Numărul voluntarilor implicați în acest program depășește 2000 de persoane. Asociația are caracter juridic și este una dintre cele mai puternice asociații din țară pentru persoane cu dizabilități. Până la sfârșitul anului 2019 sunt pregătite și organizate echipe pentru înființarea a încă 10 sucursale, estimând afilierea a încă 800-1300 de persoane cu dizabilități. Extinderea sucursalelor va cuprinde și Republica Moldova, Armenia, Georgia. Pentru anul 2020 sunt prevăzute alte 6-8 sucursale de înființat, în orașe importante ale țării.

Asociația ,,Ridică-te și umblă!’’ este membru observator în Consiliul Național al Dizabilității din România.

Contact:
Aldea Lucian – președintele Asociației ,,Ridică-te și umblă!’’
E-mail: aldealucian@yahoo.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.