Perseverență. Voință. Luptă. Curaj. Forță. Echilibru. Pasiune. Talent. Aceste atribute se împletesc frumos într-o mână de om. Averie Mitchell este o fetiță specială și uimitoare care nu s-a lăsat infrântă de provocările vieții. Ea a devenit o sursă de inspirație pentru milioane de persoane din lumea întreagă. Videoclipul în care ea face acrobații într-o sală de gimnastică, cu un picior protetic, smulge lacrimi și zâmbete de admirație.

Averie Mitchell, în vârstă de 11 ani, din Oklahoma, iubește gimnastica, animalele, Natura. În acest sens, ea nu se deosebește prea mult de ceilalți copii din orășelul ei natal. Diferența apare atunci când te uiți la piciorul ei drept, care seamănă mai mult cu o mașinărie, decât cu mușchii și oasele unui om, rezultatul unei amputări a piciorului, mai jos de genunchi, la doi ani. În prezent, poartă o proteză de înaltă tehnologie, care îi conferă confort și o determină să fie încrezătoare. Ea chiar găsește puterea de a glumi pe seama piciorului ei artificial.

Averie s-a născut cu pseudartroză, o afecțiune care face ca substanța osoasă (calusul osos) să nu se formeze sau să se formeze defectuos ceea ce creează o pseudoarticulaţie. Adesea, picioarele copiilor născuți cu o astfel de boală sunt curbate, se rup ușor și nu funcționează așa cum ar trebui.

În urmă cu nouă ani, părinții au fost puși în fața unei decizii dificile: amputarea piciorului fiicei lor. Alegerea s-a dovedit a fi una corectă. Cu toate că operația a reușit, Kim, mama lui Avery, se întreba oare ce ar putea să facă un copil de 2 ani pentru a se bucura de o viață normală. Ea a găsit răspunsul doi ani mai târziu într-o sală de gimnastică, unde Averie a reușit să facă săriturile și rotațiile cu ușurință, deși avea un picior proteic. Parcă, gimnastica era făcută pentru ea și ea pentru gimnastică. Din acel moment, Averie s-a dedicat acestei activități, cu multă pasiune și devotament.

Probabil că nu ar fi putut alege o modalitate mai dificilă de a-și petrece timpul liber. Gimnastica necesită aptitudini fizice, disciplină, echilibru, atenție pentru detalii, simetrie și pregătire intensă.

Ea se antrenează de trei ore pe zi, patru zile pe săptămână. În iunie, Averie a participat la Campionatul Național de Gimnastică AAU, alături de competitoare sănătoase, câștigând locul trei la bârnă și terminând pe locul 10 la individual compus.

Averie concurează la paralele, bârnă și sol. Cel mai mult îi plac acrobațiile pe bârnă, cu toate că acest aparat este cel mai dificil. Imaginați-vă că faceți o săritură pe o bârnă de câțiva centimentri, fără să vă simțiți un picior!

,,Am fost atât de emoționată când am participat la Campionatele Naționale… Acum obiectivul meu este să merg la olimpiade. Cel mai greu lucru cu privire la gimnastica cu o proteză este faptul că îmi lipsește articulația gleznei, însă am puterea de a depăși asta. Am învățat să mă descurc”, a povestit Averie pentru revista PEOPLE. “

Averie nu este singură în marșul ei prin viață. Îi are alături pe părinți, pe cele două surori, pe prieteni și coechipieri. Faptul că Averie pășește prin toate provocările vieții, cu un zâmbet pe față și o atitudine pozitivă este, probabil, cea mai mare realizare pentru părinții ei.

,,Averie găsește întotdeauna o soluție, niciodată nu caută calea cea mai ușoară și nu se așteaptă la tratament preferențial din partea celorlalți. Ea muncește din greu, uneori cu umor, uneori cu lacrimi, dar întotdeauna cu determinare”, a declarat antrenoarea ei, Amanda Siniga.

Averie continuă să motiveze și să se autodepășească într-un sport plin de provocări, dar care-i conferă multe satisfacții.

,,Nu mă ajut doar pe mine însămi, eu îi ajut și pe alții să-și depășească temerile”. De exemplu, pot să fac un exercițiu, iar celorlalte fete le e teamă să îl facă. Antrenorul meu o să spună: «O fată cu un singur picior poate să îl facă, îl poți face și tu. Ai două picioare! »”, a declarat Averie.

Ceea ce ne învaţă această fetiță curajoasă este că nu există limite reale, acestea ni le punem noi înşine. Nimic nu este imposibil atunci când crezi în tine și iubești ceea ce faci. Ea reușește să treacă prin labirinturile vieții cu acrobații și salturi, cu entuziasm și încredere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.