Faptul de parcurge distanțe de 50, 100 sau chiar sute de kilometri reprezintă pentru oricine adevărate provocări atât din punct de vedere fizic, cât și mental, însă pentru atletul Simon Wheatcroft există un alt obstacol: retinita pigmenatară, o boală oculară degenerativă, care l-a lăsat orb de la vârsta de 18 ani. De atunci, el a început o călătorie de adaptare a tehnologiei la condiția sa pentru a realiza imposibilul.

Simon Wheatcroft, acum în vârstă de 35 de ani, din Doncaster, urmează să concureze singur în maratonul de la New York, fără un ghid și va fi total dependent de tehnologie. El ar putea deveni prima persoană nevăzătoare care va alerga într-un maraton, folosind tehnologia haptică (prin atingere).

Atletul britanic și-a petrecut ultimii șapte ani experimentând diferite tehnologii, care să-i permită acestuia, precum și altor persoane cu deficiențe de vedere să parcurgă anumite distanțe în mod independent.

Pe brațul stâng, Simon va purta o brățară, concepută împreună cu designeri de la o companie din Statele Unite. Brățara inovatoare, numită Wayband, se conectează prin Bluetooth cu un smartphone și utilizează informații ale aplicațiilor Google Maps, OpenStreetMap, precum și tehnologia proprietară pentru a ghida persoanele spre o destinație prin emiterea de vibrații, în loc de comenzi vocale. Vibrațiile venite de la acest dispozitiv îl vor ajute pe Simon să se mențină pe un culoar virtual, de aproximativ 20 de metri lățime, și să se întoarcă la dreapta și la stânga. De asemenea, va purta un sensor cu ultrasunete pe piept, ceea ce îi va permite să evite cei 50.000 de alți alergători care vor concura cu el pe o distanță de 42, 195 kilometri.

Acesta nu va fi primul său maraton din New York, anterior s-a bazat pe ,,amici” alergători și pe o aplicație de bază de navigare pentru smartphone.

,,Acesta va fi cel de-al treilea maraton de la New York, dar, fără îndoială, cea mai mare provocare și cea mai importantă cursă de până acum. Tehnologia mi-a permis să țintesc imposibilul. Vreau s-o folosesc în continuare pentru a-mi împinge limitele cât mai departe pentru a vedea de ceea ce sunt în stare și pentru a arăta că tehnologiile existente pot ajuta pe oricine, fie că aleargă într-un maraton sau pur și simplu se plimbă prin orașul lor natal”, a declarat Simon pentru publicația britanică Mirror.

El spune că obiectivul este ca persoanele cu deficiențe de vedere să folosească dispozitivul în viața de zi cu zi, pe stradă și nu doar să rămână ceva folosit de un atlet într-un eveniment sportiv. În plus, dispozitivul are un nivel ,,incredibil” de precizie, acesta fiind un ,,mod complet nou de a naviga”, care ,,va extinde posibilitățile oamenilor”.

Prin intermediul tehnologiei, persoanele nevăzătoare pot câștiga mai multă independență, iar prin exemplul său, Simon îi inspiră și îi motivează să-și depășească limitele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.