Haben Girma este fără îndoială personificarea cuvântului: a inspira. Născută cu deficiențe de vedere și auz, dintr-o mamă imigrantă, Haben părea să fie condamnată la suferință și eșec încă de la naștere. Cu toate acestea, printr-o muncă asiduă și o supradoză de încredere în forțele proprii, ea a reușit să depășească barierele de rasă, sex și dizabilitate, pentru a deveni prima persoană surdă și oarbă care absolvă prestigioasa Facultate de Drept a Universității Harvard.

Povestea extraordinară a tinerei Haben a început înainte de a se naște, odată cu decizia mamei sale de a părăsi locul de origine Eritreea, Africa, în 1983, la începutul războiului de independență, care a devastat țara la vremea respectivă și de a se stabili în Statele Unite, în speranța unei vieți mai bune. Cinci ani mai târziu, venea pe lume Haben. Astăzi, la vârsta de 29 de ani, ea este un avocat de succes, în pofida dizabilității fizice. În Statele Unite, legile privind drepturile civile pentru persoanele cu dizabilități i-au oferit lui Haben oportunități. Ea a avut dreptul legal la o educație. Legea Americanilor cu Dizabilități (ADA) interzice discriminarea bazată pe dizabilități, iar legea privind educația persoanelor cu dizabilități (IDEA) afirmă că fiecărui copil cu dizabilități îi este garantată o educație gratuită adaptată nevoilor individuale.

În școlile publice din Oakland, ea a fost educată alături de alți elevi fără dizabilități, a învățat Braille și a folosit un dispozitiv digital Braille în afara orelor de curs, timp de o oră pe zi. Haben apreciază oportunitățile pe care le-a avut în Statele Unite și constată cu tristețe că fratele său mai mare, și el surd-orb din naștre, nu a primit aceeași șansă în țara lor de origine.

,,Școlile în care am învățat au practicat incluziunea. Acestea erau școli publice cu o populație diversă. Profesorii ofereau instrucțiuni în Braille, precum și toate celelalte locuri de care aveam nevoie. Toți studenții merită acces. Dar multe școli aleg astăzi să nu practice incluziunea. Trebuie să schimbăm acest lucru”, a spus ea.

Mai târziu, Haber a studiat Sociologie / Antropologie la Colegiul Lewis & Clark din Portland, absolvind magna cum laude. Ea a devenit apoi prima studentă cu handicap de vedere și de auz, care a urmat și a absolvit Facultatea de Drept din Harvard, în anul 2013.

Haben spune că a devenit avocat pentru a spori accesul la tehnologii specializate, cărți și informații digitale pentru persoanele cu dizabilități.

Discriminarea cu care s-a confruntat a fost un motiv în plus să îmbrățișeze această profesie. Acum, ea este apreciată la nivel internațional ca lider în ceea ce privește accesibilitatea, susținând neobosit drepturile persoanelor cu dizabilități. Haben aplică perspectiva sa unică și experiențele personale, combinate cu cunoștințele sale de drept, tehnologie și sociologie, pentru a preda clienților beneficiile produselor și serviciilor pe deplin accesibile. Aceasta este o cauză foarte utilă, deoarece persoanele cu dizabilități reprezintă cel mai mare grup minoritar din lume, 15% din populația Pământului prezentând o anumită formă de dizabilitate. Prin împuternicirea unui grup atât de mare de oameni în cadrul societății noastre, permitem unei noi perspective, inovației și productivității să existe, iar incluziunea socială colectivă și atitudinile cu privire la diferențe, să fie modificate pozitiv.

Deși, este de acord că tehnologia facilitează accesul mai mare la informații, educație și ocuparea forței de muncă, Haben consideră că nu acesta este răspunsul complet pentru persoanele cu dizabilități. Ea simte că lumea are nevoie și de comunități pentru a practica incluziunea. Chiar și cu cea mai bună tehnologie, oamenii se vor confrunta cu discriminare atâta timp cât mentalitatea nu se schimbă.

Realizările miraculoase ale lui Haben au fost recunoscute pe plan mondial. A câștigat nenumărate premii: ,,Campion al schimbării” al Casei Albe, premiul Forbes ,,30 under 30 leader” și premiul BBC ‚Women of Africa hero”. În iulie 2015, ea s-a întâlnit cu președintele Obama pentru a aborda importanța tehnologiei accesibile pentru persoanele cu dizabilități.

Ea spune că lucrează pentru a face lumea un loc mai bun, iar împreună putem găsi modalități prin care putem realiza asta.
,,Aveți puterea de a influența viitorul. Continuați să învățați, să continuați să dezvoltați noi modalități de a vă conecta cu lumea și să continuați să credeți că aveți talente pe care să le împărtășiți cu lumea “, le spune Haber persoanelor cu dizabilități într-un interviu pentru publicația The Better India.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.