Tehnologia salvează vieți… Dezvoltarea tehnologică are un impact uriaș asupra oamenilor, încât ne vine greu să ne imaginăm cum ar arăta viața fără tehnologie. Ea transformă cel mai important aspect al vieții noastre: sănătatea. În urmă cu un an,  bolnavii de diabet tip 1, boală care afectează extrem de mulți oameni și care necesită o schimbare radicală a stilului de viață, primeau o veste excelentă.

Primul pancreas artificial din lume a obținut aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), după ce a fost testat pe 123 de participanți, pe o perioadă de 3 luni, zi de zi. El a fost conectat cu succes unui pacient de numai patru ani din Australia, care suferea de diabet tip1.

Diabetul este o boală cronică gravă care apare atunci când organismul fie nu produce, fie nu utilizează în mod corespunzător insulina – un hormon care ajută la procesarea glucozei care se obține din alimente.

Conform Federației Internaționale de Diabet (FID), în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, bolile neurologice, orbirea și amputarea. La nivel mondial 366 de milioane de persoane suferă de diabet, iar până în 2030, se estimează că numărul celor diagnosticați cu această boală poate crește până la 552 milioane de persoane.

Compania de tehnologie medicală Medtronic a dezvoltat dispozitivul MiniMed 670G, care combină un sistem de monitorizare continuă a glucozei cu o pompă de insulină. Acest dispozitiv (de mărimea unui smartphone) administrează bolnavilor cantitatea exactă de insulină de care au nevoie și, de asemenea, oprește automat eliberarea de insulină atunci când se detectează o scădere a nivelului de glucoză în sânge. Acest lucru reduce riscul de a lua o cantitate excesivă sau prea mică de insulină, care poate avea consecințe fatale.

Utilizatorii acestui dispozitiv sunt nevoiți să introducă manual, înainte de fiecare masă, cantitatea aproximativă de carbohidrați și să calibreze periodic senzorii, permițându-le acestora să trăiască independent.

MiniMed 670G imită funcția pancresului, astfel încât pacientul nu mai are nevoie de injecții cu insulină. El se poartă la brâu și se conectează cu tuburi la interiorul corpului. Conectarea se face o dată la trei zile, printr-o procedură simplă, care nu implică ajutor din partea medicului.

Profesorul Tim Jones, de la Spitalul Princess Margaret din orașul australian Perth, a declarat că aparatul este o adevărată minune pentru oamenii care suferă de diabet și riscă un atac hipoglicemic.

,,Acest dispozitiv are un algoritm care ajută la depistarea hipoglicemiei, un mic computer încorporat, care va da pacienților mult mai multă încredere”, a declarat el.

Pancreasul artificial elimină necesitatea ca bolnavii să recurgă la procedeul dureros de a-și înțepa de mai multe ori pe zi degetul pentru a-și verifica glicemia și de a-și injecta manual insulina. De asemenea, el oferă pacienților avantajul de a se odihni mai bine noaptea, fără ca aceștia să fie nevoiți să se trezească des să-și verifice glicemia, care va fi în limite normale dimineața.

Acest dispozitiv este disponibil doar pentru bolnavii cu diabet tip 1 cu vârsta peste 14 ani, însă compania a anunțat că lucrează la o variantă care să fie folosită și de copiii între 7-13 ani. El are o durată de utilizare de aproximativ 4 ani și costă în jur de 7000 de euro. Prețul său va scădea și va deveni mai accesibil în viitor, potrivit declarației medicilor care au realizat această inovație.

14 noiembrie,  Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a aduce un omagiu unuia dintre cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu, ceea ce a însemnat  salvarea unui număr mare de vieți, în ultimii 80 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.