Chirurgii din Olanda au realizat recent o procedură care necesită o precizie extrordinară și o concentrare maximă deoarece se efectuează pe vasele foarte mici și pe vasele limfatice. Această intervenție chirurgicală este extrem de dificilă și doar o mână de chirurgi sunt dispuși să o facă.

Pentru această procedură specială, chirurgii de la Centrul medical al Universității din Maastricht au folosit un robot conceput pentru a efectua o astfel de microchirurgie delicată. Robotul, dezvoltat de compania Microsure, transformă mișcările mâinilor chirurgilor în acțiuni precise și fine. Intervenția chirurgicală implică conectarea vaselor limfatice la vasele de sânge pentru a ameliora o afecțiune numită limfedem, care prezintă o acumuare anormală de lichid limfatic. Limfedemul apare adesea ca rezultat al tratamentelor cancerului, care perturbă drenajul limfatic, cauzând umflături la nivelul membrelor și dureri severe.

,,Robotul Microsure ne permite să operăm cu mai multă ușurință vasele limfatice mici și vasele de sânge, obținând rezultate mai bune pentru aceste intervenții complexe”, a spus Shan Shan Qiu Shoa, chirurg plastician la Centrul medical al Universității din Maastricht.

,,În plus, este foarte convenabil ca, în cadrul microchirurgiei, să putem opera pe vase de sânge de orice dimensiune cu ajutorul acestui robot. Desigur, aceasta este o veste bună pentru pacienții în cauză.
Robotul a suturat vasele de 0,3 până la 0,8 mm în brațul pacientului, care se simte foarte bine.

,,Suntem foarte mulțumiți și mândri că prima intervenție folosind robotul nostru a fost un succes, iar chirurgii sunt entuziaști”, a declarat Raimondo Cau, responsabilul cu tehnologia în cadrul companiei Microsure.

Raimondo Cau subliniază faptul că urmatorul pas pentru echipa lui este să folosească robotul pentru alte microchirurgii avansate, lucru imposibil de realizat manual. Potrivit lui Cau, robotul ar ajuta chirurgii să efectueze proceduri micro cu o precizie mai mare și cu mai puține complicații.
Astfel de proceduri de succes au loc ca urmare a creșterii continue a roboticii din domeniul asistenței medicale, precum și din alte domenii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.