În multe țări din UE, persoanele cu dizabilități mintale încă sunt tratate ca cetățeni de mână a doua. Astfel de persoane nu au acces la muncă, la educație și la o viață independentă. Însă, un grup de tineri cu probleme mintale, din Olanda, au luptat pentru a schimba această situație și pentru a fi tratați ca cetățeni de mâna întâi. Ei au lansat primul restaurant condus de persoane cu dizabilități mintale.

Restaurantul Zizo, cu sediul în orașul Utrecht, a fost înființat în urmă cu 25 de ani, ca o inițiativă ambițioasă de a angaja persoane cu deficiențe mintale. Această locație este unică prin faptul că reunește un restaurant, un studio de artă și un magazin.

,,Ceea ce îmi place cel mai mult la această slujbă este faptul că ne putem simți bine unii cu alții, că oamenii zâmbesc și putem picta pe pânză”, a declarat Sjored, un angajat al acestui local.

,,Faptul de a tricota, de a putea ajuta clienții, de a bea un cappuccino și de a face prăjituri, mă bucură cel mai mult la această slujbă, a adăugat Joost, un tânăr cu sindrom Down.

Alți tineri care lucrează la acest restaurant consideră că faptul de a interacționa cu ceilalți, de a putea lega prietenii, le dă un sentiment de încredere în forțele proprii. Supraveghetorii acestui local îi sprijină și îi încurajează să conducă acest local. În acest mod, tinerii cu astfel de dizabilități învață să facă mai mult decât cred că pot face, fiind ajutați să dezvolte sentimentul de stimă de sine.

Aceste persoane cu dizabilități mintale sunt învățate să-și exploreze abilitățile și să și le dezvolte, cum să-și exprime emoțiile și să se integreze în societate. De exemplu, ele confecționează obiecte de artizanat, materiale croșetate, iar apoi le vând în magazinul lor. Asta le dă sentimentul de valorizare, că sunt apreciați pentru ceea ce fac.

Unul dintre supraveghetorii restaurantului Zizo spune că tinerii cu dizabilități se simt mândri atunci când servesc o ceașcă de cafea, când prepară o prăjitură și când clienții pleacă mulțumiți din localul lor, ceea ce îi face să fie recunoscători, precum și fericiți.

Restaurantul Zizo ne arată valoarea acestor tineri în societate și aduce oameni diferiți împreună. De asemenea, ne oferă un model în ceea ce privește incluziunea socială. Acest lucru ne ajută să abordăm în alt mod diversitatea și diferențele și să reflectăm profund la cum am vrea să arate lumea în care trăim.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.