În data de 22-23 martie 2019, a avut loc la București, în România, reuniunea Consiliului EDF. Ședința de consiliu a fost precedată de atelierul ,,Drepturile dumneavoastră în UE”, la care au participat peste 85 de susținători români din domeniul dizabilității.
Reuniunea a fost, de asemenea, precedată de o conferință privind (ne)angajarea în muncă a tinerilor. Conferința a inclus concursul inițiat de EDF ,, Angajatorul tinerilor cu dizabilități”, 2019. Premiul întâi i-a fost acordat firmei de catering germane Lippisher Kombi Service, cel de-al doilea premiu i-a revenit companiei din Bulgaria, EasyPay AD, iar al treilea premiu i-a fost acordat companiei germane Dafür Unternehmens- und Personalberatung.
Ședința de consiliu a fost posibilă numai datorită sprijinului Consiliului Național al Dizabilității din România și al guvernului român.
Printre rezultatele importante s-a numărat și adoptarea primului Manifest pentru tineret al EDF.
Comitetul pentru tineret al Forumului european pentru persoanele cu handicap (EDF) este vocea tinerilor cu dizabilități în cadrul EDF. Comitetul este punctul de referință pentru politica de tineret a EDF și sprijină organele de conducere ale EDF în asigurarea faptului că perspectiva tinerilor cu handicap este luată în considerare în toate domeniile activității EDF, în special în zonele unde se confruntă adesea cu niveluri mai ridicate de discriminare și cu bariere suplimentare. Rolul său este de a reprezenta punctele de vedere și nevoile specifice ale tinerilor cu dizabilități atât în cadrul EDF, cât și în cadrul organismelor / evenimentelor externe.
Comitetul pentru tineret este alcătuit din 8 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, provenind din țări diferite și reprezentând diferite tipuri de handicap. Deși nu toate persoanele cu dizabilități sunt reprezentate în cadrul Comitetului pentru tineret, membrii săi consideră că este de datoria lor să facă tot posibilul pentru a include interesele și vocea fiecăruia, asigurându-se că nimeni nu va rămâne în urmă.


Principalele obiective incluse în planul ambițios al Comitetului pentru tineret pentru următorii ani sunt:
• Consolidarea vocii tineretului în cadrul EDF și incluziunea acestora în toate domeniile de activitate.
• Creșterea gradului de conștientizare al tinerilor cu dizabilități în cadrul mișcării tineretului din Europa, prin participarea la evenimente și prin crearea de parteneriate cu organizațiile de tineret importante.
• Crearea capacității următoarei generații de lideri cu dizabilități pentru tineret, care să se asigure că vocea tinerilor cu dizabilități continuă să fie acceptată.
• Mobilizarea resurselor către mai multe activități pentru tineret ale EDF, cum ar fi o conferință privind tineretul.
Comitetul dorește să se asigure că toate programele UE pentru tineret respectă principiul egalității și al nediscriminării, în conformitate cu articolul 5 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, care a fost ratificată de UE și de toate statele sale membre, pentru a include în mod adecvat tinerii cu dizabilități și a nu lasă pe nimeni în urmă.
Comitetul pentru tineret respectă principiile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap și Obiectivele de dezvoltare durabilă, împărtășind valorile EDF. Acordă o atenție deosebită celor cinci valori esențiale care îi vor ghida activitatea în anii următori, așa cum se reflectă în acțiunile propuse. Acestea sunt: egalitate, cooperare, transparență, democrație și participare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.