În perioada 16 – 22 septembrie, are loc Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM), o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Aproape 3.000 de orașe din aproximativ 50 de țări se vor alătura campaniei, cu sloganul „Mergi cu noi!”.

Tema campaniei din anul acesta a Săptămânii Europene a Mobilităţii este: ,,Mersul pe jos și cu bicicleta în condiții de siguranță rutieră”. Scopul campaniei este de a promova mijloace alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că mobilitatea crește în mod clar calitatea vieţii în oraşe, contribuind la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi a numărului de persoane obeze.

Săptămâna Europeană a Mobilității evidențiază mersul pe jos și cu bicicletă, precum și beneficiile pe care aceste activități le pot avea pentru sănătatea noastră. Modurile de transport active, cum ar fi mersul pe jos și ciclismul sunt lipsite de emisii și ajută la menținerea inimii și corpurilor noastre sănătoase. Săptămâna culminează cu evenimentul ,,Ziua fără Mașini”, când străzile vor fi închise traficului și deschise pentru oameni.

Orașele care promovează transportul sustenabil s-au dovedit, de asemenea, mai atractive, cu mai puține congestii cauzate de trafic și cu o calitate a vieții mai ridicată. În plus, persoanele care se deplasează prin modalităţi active de transport, cum ar fi plimbatul sau ciclismul, nu numai că sunt mai productivi la muncă, dar îşi iau şi mai puţine zile de concediu medical şi se îmbolnăvesc mai puţin

Potrivit studiilor, bicicliștii trăiesc, în medie, cu doi ani mai mult decât cei care nu folosesc bicicleta, în timp ce 25 de minute de mers rapid pe zi ne pot prelungi viața cu până la șapte ani.

„Anul acesta am dori să le reamintim cetățenilor UE că mersul pe jos este plăcut, sănătos și complet gratuit. De multe ori este și un mod de conectare pentru o călătorie multimodală lină. UE a depus multe eforturi pentru a promova mersul în siguranță”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

„Când vine vorba de transportul ,,curat”, mersul pe jos este cel mai ecologic mod de a vă deplasa prin orașele noastre. Administrațiile locale pot face multe pentru a încuraja mersul în zonele urbane, pietonalizarea străzilor, crearea de zone cu emisii reduse și alocarea mai mult spațiu pentru călători”, a precizat Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

La nivel județean se vor organiza evenimente de informare și conștientizare a populației privind problematica poluării mediului din orașe și a posibilității creșterii calității vieții lor, prin adoptarea modului de deplasare multimodal.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.