Autor: Elena Nastase

Pe 26 si 27 octombrie Biserica Ortodoxa praznuieste doi mari Sfinti: Sf. Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir si Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Basarabov care este si ocrotitorul Bucurestilor si ale carui moaste se odihnesc la Catedrala Patriarhala din Dealul Mitropoliei.

Luna octombrie este o luna binecuvantata pentru ca sunt sarbatoriti doi mari Sfinti la ale caror moaste, aflate in tara noastra, se fac cele mai mari pelerinaje din Romania. Pe 14 octombrie are loc la Iasi pelerinajul de la Moastele Cuvioasei Parascheva, considerate ocrotitoarea Moldovei si la Bucuresti, la Moastele Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov.

Viata Sfintilor este lumina pentru sufletele noastre, sunt exemple de iubire milostiva, curaj si sacrificiu pentru credinta.

Cine a fost Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir? S-a nascut in Cetatea Solun (Tesalonic) din parinti de neam bun si drept credinciosi.

Tatal lui era voievod si credea in taina in Domnul nostru Iisus Hristos si slujea Lui dar nu indraznea sa isi marturiseasaca credinta, deoarece crestinii, in acea vreme, erau prigoniti.

Astfel, Dimitrie a primit o educatie crestina aleasa, in ascuns si a devenit ostasul si mucenicul lui Hristos.
Dimitrie crestea in virtutea cunoasterii Legii lui Dumnezeu!

Maximilian, Imparatul Imperiului Roman la acea vreme, asupritor al crestinilor, a auzit de intelepciunea si virtutile ostasesti ale lui Dimitrie si a hotarat sa il numeasca Voievod al Solunui si al intregii Macedonii in locul tatalui sau care plecase la Domnul.

La inscaunare i-a poruncit: ”Sa-ti pazesti patria si sa o cureti de crestini, ucigandu-i pe toti cei care nu mi se inchina mie, ci cheama numele lui Hristos”.
Dupa ce a ajuns conducator al cetatii, Sf. Dimitrie i-a protejat pe crestini, i-a invatat cuvantul lui Dumnezeu si pe multi, care se inchinau zeilor, i-a convertit la crestinism, astfel a dat dovada de curaj si tarie in credinta.

Imparatul Maximilian a aflat depre faptele de credinta ale Voievodului Dimitrie si drept pedeapsa pentru curajul lui de a recunoaste, cu seninatate, dragostea lui pentru Dumnezeu, l-a aruncat intr-o temnita alaturi de cei care erau obligati sa lupte in arena, cu barbati puternici si infricosatori la chip, doar pentru placerea bolnava a Imparatului de a vedea varsare de sange.

Unul dintre acestia era uriasul Lie, din neamul vandalilor, care biruia de fiecare data.
Un crestin evlavios, Nestor, care se afla in aceeasi temnita cu Dimitrie, a fost ales sa lupte cu Lie si, inainte de a porni la lupta, i-a cerut Sfantului sa il binecuvanteze. Acesta a facut semnul crucii asupra lui si l-a asigurat ca va iesi biruitor in lupta si ca Il va marturisi pe Hristos.

Nestor a pornit la lupta cu strigatul: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-ma sa-l inving pe Lie” si a reusit!
Imparatul suparat pe pierderea lui Lie, l-a banuit pe Nestor ca a castigat lupta cu ajutorul farmecelor, dar Nestor i-a explicat ca Victoria a fost posibila cu puterea lui Hristos, Dumnezeul cel adevarat.

Imparatul a poruncit sa i se taie capul si, astfel, Nestor a marturisit cu sange de martir pe Hristos, dupa cuvantul lui Dimitrie.
De asemenea, Dimitrie a fost ucis cu sulitele pe 26 octombrie, deoarece a fost considerat adevaratul vinovat de moartea lui Lie.
Inainte de a fi ucis Dimitrie a incredintat toata averea sa slujitorului sau Lupu pentru a fi impartita saracilor. Acesta, dupa moartea lui Dimitrie, a luat straiele si inelul acestuia, inmuiate in sange si, cu ele, a facut multe minuni: au fost tamaduiti cei bolnavi cu trupul si cei tulburati de duhurile rele.

Din Vietile Sfintilor aflam ca trupul Sfantului a fost ingropat de crestini, iar, mai tarziu, s-a ridicat o biserica pe locul unde au fost gasite Sfintele sale Moaste din care izvora mir si cu care se vindecau multi bolnavi.

Astfel, invrednicit de harul facerii de minuni Biserica l-a asezat in Ceata Sfintilor Martiri Moastele Sfantului Mucenic Dimitrie au fost asezate la loc de cinste in biserica din Tesalonic si sunt cinstite de catre ortodocsii din toata lumea.

Multe minuni a facut Sfantul prin moastele sale: a vindecat pe cei bolnavi, a intarit in credinta pe cei slabi si a izbavit Cetatea Solunului de navalirea si asuprirea barbarilor pe vremea Imparatului Mavrichie, la rugaciunile lui Ilustrie, un om temator de Dumnezeu, care i s-a rugat cu toata taria pentru apararea Cetatii si caruia Sfantul Dimitrie i s-a aratat in chip luminos si l-a incredintat ca va salva cetatea de cotropitori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.