Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorului este praznuita pe 29 august si este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe intai septembrie incepe un nou an bisericesc.

In ziua aceasta il cinstim pe Ioan Proorocul si Inainte-Mergatorul Domnului, cel care a saltat in pantece atunci cand Maria cea plina de dar, mama lui Iisus, s-a imbratisat cu Elisabeta, mama lui Ioan, cea care ii da pentru prima data titlul de Maica lui Dumnezeu.

Ziua aceasta este o zi de post ca sa ne aduca aminte ca trebuie sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan. Se spune ca acest praznic prefigureaza Vinerea Patimilor. Dupa cum se posteste in fiecare vineri, pentru rastignire, tot asa se cuvine postul in aceasta zi.

Evanghelia de la sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul (Marcu. 6, 14-30). “In vremea aceea a auzit Irod imparatul vestea despre Iisus, caci numele lui Iisus ajunsese cunoscut si zicea ca Ioan Botezatorul s-a sculat din morti si de aceea puterile lucreaza in el. Altii insa ziceau ca este Ilie, iar altii ziceau ca este prooroc, ca unul din prooroci. Dar auzind Irod, a zis: acesta este Ioan caruia eu am pus sa i se taie capul; el s-a sculat din morti. Caci Irod trimitand, prinsese pe Ioan si-l legase in temnita, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip fratele sau, pe care o luase de sotie. Insa Ioan ii zicea lui Irod: nu-ti este ingaduit sa ai de nevasta pe femeia fratelui tau. De aceea Irodiada il pizmuia si voia sa-l omoare, dar nu putea pentru ca Irod se temea de Ioan, stiindu-l om drept si sfant, si il ocrotea; si cand il asculta sta mult pe ganduri si era bucuros sa-l asculte. Dar s-a ivit o zi cu bun prilej: cand Irod de ziua sa de nastere, facea ospat dregatorilor si capeteniilor ostirii si fruntasilor din Galileea. Atunci fata Irodiadei intrand si jucand, a placut lui Irod si celor care sedeau cu el la ospat. Iar imparatul a zis fetei: cere de la mine orice voiesti, si-ti voi da. Şi s-a jurat fetei zicand: orice vei cere de la mine voi da tie, pana la jumatate din imparatia mea. Iar ea iesind a intrebat pe mama sa: ce sa cer? Iar Irodiada a zis: capul lui Ioan Botezatorul. Atunci, indata a intrat grabita la imparat si i-a cerut, zicand: vreau sa-mi dai numaidecat pe tipsie capul lui Ioan Botezatorul. Şi imparatul s-a intristat adanc, dar din pricina juramantului si din pricina celor care sedeau impreuna cu el la ospat nu a vrut sa-i nesocoteasca cererea. Şi trimitand indata pe paznicul temnitei, imparatul a poruncit sa aduca capul lui Ioan. Iar acela mergand; i-a taiat capul in temnita, l-a adus pe tipsie si l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Cand au aflat ucenicii lui, au venit, au luat trupul lui Ioan si l-au pus in mormant. Iar apostolii s-au adunat la Iisus si I-au spus toate cate au facut si cate au invatat pe oameni.”

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia.
Nasterea proorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus si ea a fost vestita de ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce slujea la templu.
Pentru ca nu a dat crezare celor vestite de Arhanghel, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Parintii Sfantului Ioan, Zaharia si Elisabeta, erau persoane in varsta care nu mai sperau ca vor avea prunci, de aici si indoiala lui Zaharia atunci cand i s-a prezis ca sotia sa batrana „va naste prunc care va fi mare inaintea Domnului” ( Luca 1:15) si „va merge inaintea lui cu duhul si puterea lui Ilie” ( Luca 1:17).

Sfantul Ioan Inainte-Mergatorul Domnului este considerat cel dintai model de viata calugareasca, Intaiul Mucenic al Noului Testament intre toti Sfintii Mucenici, un exemplu de smerenie, lepadare de sine si devotament fata de Dumnezeu.

Exista o lunga perioada din viata Sfantului despre care nu se cunosc informatii. Se stie ca s-a retras in pustiu unde a dus o viata de aspre nevointe, imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea din piele si se hranea cu lacuste si miere salbatica pana in momentul in care a fost chemat, printr-un glas de Sus, sa propovaduiasca pocainta si sa pregateasca oamenii pentru venirea lui Hristos.

Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era Procuratorul Iudeii.
Menirea lui era de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiu al lui Dumnezeu, care este Mantuitor, Luminator si Judecator.

Tot el este cel care l-a botezat pe Isus in apa Iordanului si a vazut Cerurile deschizandu-se, pe Duhul Sfant pogorandu-se asupra Lui in chip de porumbel si a zis: ” Iata Mielul lui Dumnezeu cela ce ridica pacatele lumii.”

Ioan este nume iudaic- „IOHANAN”, prescurtare de la „IOHAHANAN’ si inseamna „Dumnezeu s-a milostivit.”
Prin curatie si infranare Ioan se face inger in trup si „este cel mai mare intre cei nascuti din femeie”( Matei 11;11), dupa cum l-a numit insusi Iisus.
Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: Zamislirea ( 23 septembrie), Nasterea( 24 iunie), Soborul ( 7 ianuarie), Taierea capului ( 29 august), prima si a doua gasire a capului lui ( 24 februarie) si a treia gasire a capului sau ( 25 mai).

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a dispus taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, in urma unei promisiuni facute fiicei Irodiadei, Salomeea, (aceasta Indemnata fiind de mama ei ), cea pentru care nutrea sentimente nepotrivite.

In acea vreme, Ioan era intemnitat in castelul lui Irod, de la Machaerus ( Maherus), deoarece il mustrase, in diferite ocazii, pe acesta, pentru traiul nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau.

Irod, de teama ca Ioan Botezatorul ar putea invia, decide ca trupul acestuia sa fie dat ucenicillor, care l-au inmormantat la Sevastia, iar capul sau a fost ingropat de Irodiaca in curtea sa.

Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut.

Acolo a ramas pana pe vremea Imparatilor Constantin si Elena, care au uds capul la Emesa, Siria. Cea de-a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc la Emesa in anul 453.

Ulterior, pe vremea luptei impotriva icoanelor, capul sau a fost ingropat la Comane, apoi a fost dus de Sfantul Ignatie la Constantinopol, in anul 860.
Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul celor care, in societatea umana, se lupta pentru adevar, pentru demnitatea oamenilor si pentru sfintenie.
Sa ne rugam Sfantului Ioan sa ne ocroteasca si sa ne poarte in rugaciunile lui!
La multi ani cu sanatate, tuturor celor care poarta numele Sfantului!

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – tradiţii şi obiceiuri

Să nu fie folosit cuţitul.
Curăţirea criminalilor şi înfăptuitorilor de păcate grave. Să nu se taie şi să nu se mănânce fructe şi legume rotunde.
În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credinţa în popor că nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupea cu mâna. În popor se vorbea şi de începerea unui post, numit “de la cruce până la cruce”, un post care ţinea până pe 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave.
Tot în popor era întâlnită şi interdicţia de a tăia şi mânca fructe şi legume cu formă rotundă, de pildă pepenele nu era consumat în această zi. Aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, deci, nu trebuie respectate, scrie crestinortodox.ro.

Autor: Elena Nastase

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.