Pe 14 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI, devenind în mod sigur o problemă de sănătate prioritară.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, erau în evidență, la nivel mondial, aproximativ 422 de milioane de diabetici. Unul dintre unsprezece adulți are diabet. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli.

În plus, monitorizarea glicemiei nu este un procedeu tocmai plăcut pentru majoritatea diabeticilor. Așadar, în viitorul apropiat, înțeparea degetului și scurgerea unei picături de sânge într-un aparat care măsoară nivelul de zahăr din sânge va deveni istorie.

O echipă de cercetători de la Harvard și MIT a creat un tatuaj biosensibil care își schimbă culoarea în funcție de nivelul glucozei din sânge. Dispozitivul le-ar putea facilita diabeticilor procesul de monitorizare a glicemiei.

Tatuajul inteligent, denumit DermalAbyss, are patru biosenzori, care au culori diferite. Senzorii își pot modifica culorile dacă detectează variații ale lichidului interstițial – substanța din jurul celulelor– al pielii.

Tatuajul biosensibil monitorizează nivelul pH-ului și concentrația de sodiu și de glucoză din sânge. Senzorul de pH își schimbă culoarea de la violet la roz, culoarea senzorului de glicemie variază de la albastru la maro, iar ultimii doi senzori (senzorul de sodiu și al doilea senzor de pH) sunt fosforescenți și strălucesc intens la lumină UV.

Proiectul DermalAbyss a fost testat deocamdată doar pe piele de porc, foarte asemănătoare cu cea umană.

Este o idee inovatoare, dar are multe provocări și limitări. Echipa a menționat că mai trebuie să extindă gama de culori ale biosenzorilor pentru a permite informații cu rezoluție mai mare. De asemenea, trebuie să se asigure că tatuajul este sigur și nu este toxic și nu interferează cu funcționarea normală a țesuturilor. Este nevoie de testări pe oameni pentru a vedea acuratețea și fiabilitatea dispozitivului.

,,Va fi nevoie de mult timp pentru ca această tehnologie să ajungă pe piață, dar aceasta trezește imaginația și deschide noi posibilități. Oamenii vor să înțeleagă ce se întâmplă în corpul lor”, a spus cercetătorul Liu de la MIT.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.