În lumea în curs de dezvoltare, persoanele cu dizabilități se luptă să-și găsească un loc de muncă. În calea angajării lor există diverse bariere, cum ar fi obstacolele legale, prejudecățile, discriminarea, stigmatizarea socială. Însă, în Maroc, există un restaurant inovator, care are în întregime angajați cu Sindrom Down.

Restaurantul este condus de AMSAT, Asociația Marocană de Asistență pentru Persoanele cu Sindrom Down. Acest lucru este uimitor într-o țară, în care mai mult de jumătate dintre persoanele cu dizabilități sunt șomere. În SUA, șomajul în rândul persoanelor cu handicap este de numai aproximativ 10%.

Meryem Moussa aranjează fiecare masă cu multă delicatețe. Ea are grijă să se asigure că furculița și cuțitul sunt așezate perfect și oferă un coș de pâine la fiecare masă cu un zâmbet strălucitor. Tânăra are Sindromul Down.

,,Visez să devin o actriță și o cântăreață faimoasă, dar vreau să fiu și un bucătar mare și de succes. Cred că pas cu pas îmi pot împlini aceste visuri”, a declarat ea.

Meryem muncește la acest restaurant din Rabat, capitala Marocului, de mai bine de cinci ani. Lucrează alături de alți 40 de bucătari și ospătari cu Sindrom Down. Profesori speciali le predau tehnici de gătit, servicii și catering.

Restaurantul educativ AMSAT este deschis pentru masa de prânz, servind peste 40 de persoane pe zi. Pereții restaurantului sunt decorați cu obiecte colorate ale clasei de artă AMSAT. Imaginile expuse sunt încadrate de angajați zâmbitori, iar rafturile sunt pline cu mâncăruri din bucătărie: puteți lua marmeladă de portocale acasă, mâncăruri asortate sau chiar ulei proaspăt de crustacee.

Vizitatorii pot urmări printr-o fereastră uriașă, cum bucătarii cu Sindrom Down pregătesc minuțios fiecare farfurie.

,,Poate să aibă un cont în bancă această persoană cu Sindrom Down? Nu poate. Nu-i poți da un cont. Poate această persoană să utilizeze un card bancar? Îi poți oferi asigurare medicală? Toate aceste aspecte imporante nu se regăsesc în legislația marocană”, a spus Mohamed Mounir, membru al organizației AMSAT.

Mounir a mai menționat că din cauza handicapului lor, oamenii cu Sindrom Down se luptă să lucreze cu normă întreagă. Aceasta înseamnă că, chiar dacă angajatorii sunt dispuși să angajeze pe cineva cu dizabilități, ei trebuie să stabilească un salariu și un program special, iar acești angajați au, în general, nevoie de o supraveghere suplimentară și de formare profesională.

,,Există încă o percepție negativă asupra persoanelor cu handicap, și anume că ele nu pot face nimic. Așadar, este mult de lucru pentru a schimba această mentalitate, și din acest motiv, am vrut să deschidem restaurantul pentru public, pentru ca ei vină și să vadă că acestea sunt mese reale pregătite și servite de acești tineri “, explică Bouchaib Bouzekrawi, psiholog în cadrul AMSAT.

AMSAT lucrează acum la elaborarea unei legi care să ofere statut juridic persoanelor cu dizabilități mintale. Aceasta le va oferi posibilitatea de a deschide conturi bancare, să semneze contracte cu angajatorii și să obțină asigurare de sănătate la locul de muncă. Dar, AMSAT nu se va opri aici. Ei doresc ca, cuplurile cu Sindrom Down să trăiască independent și să-și poată legaliza relația.

Restaurantul a fost lansat în 2010, cu finanțare din partea Uniunii Europene. A început ca un program de formare profesională, instruind opt sau nouă muncitori pentru a pregăti mâncăruri tradiționale marocane, cum ar fi pui de carne tajine cu lămâi și măsline, un fel de mâncare tradițională marocană, gătită într-o oală de argilă specială. Restaurantul și-a deschis porțile publicului cu patru ani în urmă, iar succesul său a inspirat AMSAT să încerce să deschidă facilități similare la nivel național.

,,Rezultatele sunt minunate”, exclamă Khadija Sebbah, bucătarul șef și directorul restaurantului. ,,Este o experiență frumoasă!”

Sebbah a spus că după ce angajații au fost cu ei câțiva ani, AMSAT îi ajută să găsească stagii cu alte restaurante locale. Astfel, au fost și mai multe beneficii interesante. Angajații, inclusiv Meryem Moussa, au călătorit în Franța, în fiecare an, pentru a reprezenta Marocul în competiții culinare. Tânăra s-a clasat pe locul patru în competiția cu rețete. Nu ar fi putut să o facă, fără o instruire atentă din partea instructorilor ei de la AMSAT. Jurații i-au aplaudat independența și motivația, câștigând chiar și puncte de stil pentru prezentarea farfuriilor ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.