În Statele Unite, până la 70% dintre pacienții diabetici suferă de neuropatie diabetică, una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor, apărând de obicei la nivelul picioarelor. Aceste leziuni ale nervilor își pun amprenta asupra acestor părți ale corpului, afectând modul în care pacienții simt durerea și sporind riscul de leziuni. Ca urmare, pacienții sunt susceptibili de a suferi de ulcerații ale piciorului, precum și de tăieturi și vânătăi care se vindecă extrem de greu.

În urma deformării anatomice, a presiunii excesive și a alimentării sangvine, neuropatia diabetică afectează peste 130 de milioane de persoane din întreaga lume. Este, de asemenea, cauza principală de amputație, costând numai economia Statelor Unite mai mult de 10 miliarde de dolari anual. Și în România, 67% dintre pacienții diabetici suferă de neuropatie diabetică. Având în vedere această situație îngrijorătoare, cercetătorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim și Centrul Medical Hadassah au creat programul BioDesign: Inovație Medicală pentru a dezvolta modalități de combatere a neuropatiei diabetice. Cea mai recentă invenție a echipei este SenseGO, un ciorap inteligent, capabil să detecteze schimbările de presiune și, în cele din urmă, să prevină ulcerele piciorului.

,, Este o aplicație de sănătate pentru mobil” a declarat profesorul Yaakov Nahmias, directorul programului BioDesign, într-un comunicat de presă.

,,Dându-le pacienților și familiilor lor această unealtă cu ajutorul căreia bolnavii de diabet pot reduce ulcerațiile la nivelul picioarelor, putem reduce dramatic costurile îngrijirii medicale legate de diabet”.

SenseGO conține microsenzori de presiune, care colectează informații privind postura incorectă, perioadele lungi de inactivitate și încălțămintea necorespunzătoare, printre alți factori care contribuie la ulcerele piciorului. Aceste informații sunt transmise apoi într-o aplicație de pe smartphone, care poate avertiza pacientul dacă există prea multă presiune. SenseGO furnizează atât pacienților, cât și medicilor lor informațiile de care au nevoie pentru a diminua sau chiar elimina apariția ulcerelor diabetice.

Aproximativ 4 până la 10% dintre persoanele cu diabet zaharat fac ulcerații ale piciorului. Deși acest număr pare relativ scăzut, complicațiile legate de ulcerațile piciorului reprezintă principalul motiv pentru care acești pacienți necesită spitalizare, potrivit National Library of Medicine (NLM).

,,Aceasta este o problemă medicală semnificativă ce afectează viața a milioane de oameni” a spus Danny Bavli, inginer principal al proiectului de cercetare. ,,Ne-am gândit că trebuie să existe o cale de a evita apariția acestor răni și credem că am aflat-o!”

Una dintre cele mai importante componente în tratarea ulcerelor piciorului diabetic este prevenția și îngrijirea. Acestea includ prevenirea apariției pielii crăpate, purtarea unor pantofi comozi ce lasă pielea piciorului să respire și pansarea eventualelor răni.

Ciorapul inteligent SenseGO este ultimul dintr-o serie de alte progrese tehnologice care vizează îmbunătățirea vieții pacienților cu diabet zaharat.

Cea mai recentă tehnologie, despre care a scris Medical Daily, este aplicația Suggestic, care oferă programe pentru un stil de viață sănătos în cazul diabeticilor, în scopul de a gestiona totul, de la alimentație până la medicamente. În mod clar, viitorul managementului diabetului zaharat este unul luminos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.