Tehnologia depășește, cu fiecare zi, frontierele imaginației. Știința face salturi uriașe, așa că nu putem să nu ne întrebăm cum va arăta în viitor lumea… Oare știința inspiră ficțiunea sau ficțiunea inspiră știința? În cazul tehnologiei medicale, serialul de televiziune ,,Star Trek” a aprins tot mai mult imaginația cercetătorilor din întreaga lume.

Un dispozitiv portabil, inspirat de tricorderul ,,Star Trek”, este capabil să diagnosticheze cancerul și atacul de cord. Oamenii de știință susțin că aparatul va putea să pună orice diagnostic, rapid și cu precizie, ceea ce va face ca serviciile medicale să fie mai accesibile oamenilor din întreaga lume.

În universul imaginar, creat de Gene Roddenberry, tricorderul este un dispozitiv portabil, folosit de doctorii din secolul al XXIII-lea pentru a obține instantaneu informații complete și exacte despre starea de sănătate a pacientului. Această tehnologie nu mai este doar un concept științifico-fantastic, ci unul care este cu un pas mai aproape să devină realitate.

Noul dispozitiv, denumit Multicorder, creat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, este alcătuit dintr-un senzor portabil care se conectează la smartphone printr-o aplicație și poate măsura diferite molecule din fluidele corporale ale pacientului. Prin măsurarea acestor molecule minuscule, cunoscute sub numele de metaboliți, medicii pot monitoriza starea de sănătate a unei persoane, dar și modul în care evoluează boala.

Potrivit specialiștilor, multicorder poate depista foarte repede mai mulți biomarkeri. Astfel, devine deosebit de util pentru medici și pacienți în caz de atac de cord, cancer și accident vascular, când diagnosticul rapid este vital pentru salvarea pacientului.

Deși metaboliții pot fi măsurați prin metode existente, cum ar fi tehnicile de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și spectrometrie de masă, ambele sunt costisitoare și necesită un echipament voluminos.

Noua tehnologie este construită în jurul unui cip de silicon, care este ieftin de produs și utilizat adesea la dispozitivele de imagistică. Cipul este mai mic decât o unghie și poate măsura patru metaboliți simultan, inclusiv din urină și sânge.

Dispozitivul poate fi conectat la orice tabletă sau telefon care funcționează cu sistemul Android. Acesta seamănă cu aparatul din serialul SF ,,Star Trek”, care poate scana corpul, analiza datele și înregistra informațiile.

,,Am reușit să detectăm și să măsurăm simultan mai mulți metaboliți asociați cu atacul de cord și cancerul de prostată folosind acest dispozitiv”, a declarat autorul principal al proiectului, medicul Samadhan Patil.

,,Acest dispozitiv are potențialul de a detecta boala în faza timpurie și de a monitoriza evoluția ei.”

Deocamdată nu se știe când va fi lansat pe piață noul dispozitiv. Rezultatele proiectulului au fost publicate în revista Biosensors and Bioelectronics.

,,Dispozitivele de diagnosticare portabile și ieftine, capabile să măsoare cu precizie metaboliții, deschid o gamă largă de aplicații în medicină și, cu această recentă dezvoltare, am făcut un pas important pentru ca un astfel de dispozitiv să fie adus pe piață. Este o descoperire importantă și suntem dornici să continuăm să construim pe baza tehnologiei pe care am dezvoltat-o până acum”, a spus profesorul David Cumming, unul dintre coordonatorii proiectului.

Profesorul Mike Barrett, de la Școala de Științe ale Vieții din cadrul Universității, consideră că acest nou dispozitiv portabil oferă o democratizare a medicinei metabolomice, care este altfel limitată în laborator, și oferă alternative ieftine pentru a studia căi complexe în diferite boli.

Chiar dacă s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea de tricorder, este încă de lucru pentru a ajunge la o tehnologie ca cea folosită de doctorul Crusher pe Enterprise, din Star Trek. Poate că nu deținem un astfel de dispozitiv, însă, cu siguranță, suntem din ce în ce mai aproape. Iar asta ar însemna tot mai multe vieți salvate în lumea reală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.