Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități, în colaborare cu Forumul belgian pentru persoanele cu handicap, a organizat în data de 3 martie 2018, la Bruxelles, o conferință privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Scopul evenimentului a fost acela de a dota mai bine reprezentanții în ceea ce privește promovarea acestor obiective pentru persoanele cu handicap, precum și de construi o societate mai inclusivă în Europa și în statele sale membre, notează EDF.

Consiliul Național al Dizabilității din România l-a delegat la acest eveniment pe domnul Tudor Tupiluși, președintele Asociației Naționale a Nevăzătorilor.

Conferința a dezbătut modul în care Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) ar trebui să servească drept cadru orientativ pentru implementarea și monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și sporirea cunoștințelor despre aceste obiective.

Deși nu a reușit să participe la acest eveniment, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a ținut să-și arate sprijinul, transmițând un mesaj de încurajare.

,,Raportul Forumului European al Persoanelor cu Dizabilități privind obiectivele de dezvoltare durabilă, precum și respectarea, protejarea și împlinirea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) reprezintă o contribuție excelentă la activitatea Comisiei Europene în acest domeniu”, a declarat el.

,,Acest lucru ne va ajuta să ducem la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut la New York.”

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a subliniat că adoptarea Convenției ONU și ratificarea ei de către Uniunea Europeană, precum și adoptarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă, a fost, în mod indiscutabil, un succes imens. Însă cea mai mare reușită o va constitui transformarea acestor cuvinte în acțiuni concrete. UE a jucat un rol important în ceea ce privește adoptarea Agendei 2030. Aceasta nu ar fi fost posibilă fără angajamentul societății civile, incluzând organizațiile persoanelor cu dizabilități, și al sectorului privat. Împreună putem produce o schimbare.

,,Comunicarea Comisiei intitulată Pașii următori pentru un viitor durabil al Europei prezintă o imagine de ansamblu a contribuției Uniunii Europene, sublinind politicile sale interne și externe care se adresează fiecărui obiectiv din cele 17. Vom continua să facem pași importanți în vederea atingerii acestor obiective – în domeniul egalității, drepturilor sociale, energiei curate, economiei circulare, finanțării sustenabile, educației și a inovației digitale – pentru a numi doar câteva dintre ele. Dar este important ca activitatea privind obiectivele de dezvoltare durabilă să continue cu hotărâre dincolo de mandatul Comisiei actuale, și astfel să stabilim bazele pentru dezvoltarea unei perspective și după anul 2020”, a spus el.

,,În 2018, vom adopta un Document de reflecție în vederea realizării obiectivelor, ca parte a discuțiilor privind viitorul Europei, Sperăm ca această muncă de reflecție va inspira și va construi Uniunea Europeană și după anul 2020. Ideile dvs pentru acest document sunt binevenite.”

Frans Timmermans a ținut să precizeze că Agenda 2030 deschide calea tuturor oamenilor, de a-și exprima opiniile și de a avea reale oportunități pentru a modela cursul dezvoltării. Incluziunea și egalitatea se află în centrul Agendei 2030, cu promisiunea ,,de a nu lăsă pe nimeni în urmă”. Există riscul ca persoanele cu dizabilități să fie neglijate, iar conferința abordează tocmai această situație îngrijorătoare. Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt pentru fiecare dintre noi și ar trebui promovate de către fiecare. Nu este vorba ca doar o parte a umanității să-i ajute pe alții, ci trebuie ca toți să contribuie la salvarea planetei și să creeze un viitor durabil. Împreună putem transforma aceste obiective în realitate pentru cei 80 de milioane de oameni cu dizabilități din Europa.

,,Indiferent că luptați pentru protecția mediului, eradicarea sărăciei și a foametei sau pentru pace și egalitate de șanse în întreagă lume, obiectivele de dezvoltare durabilă ar trebui să vă împuternicească pentru a vă atinge întregul potențial. În cei douzeci de ani de activitate a EDF, am observat multe schimbări în ceea ce privește politicile UE și adoptarea legilor și a politicilor care protejează, promovează și asigură drepturilor persoanelor cu dizabilități în domenii precum drepturile pasagerilor, fondurile structurale, ocuparea forței de muncă și accesibilitatea site-urilor web”, a adăugat el.

,,De curând, Consiliul a aprobat Actul european privind accesibilitatea, care va stabili cerințe de accesibilitate comune pentru anumite servicii și produse importante. Toate aceste realizări au deschis calea spre o societate mai puternică și mai inclusivă.“

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că atingerea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă este o responsabilitate comună și este necesar să învățăm unii de la alții și să muncim mai bine împreună pentru a accelera progresul societății. Din acest motiv, în cadrul Comisiei, a fost înființată o platformă pentru mai multe părți interesate, care să urmeze angajamentele și să facă schimb de bune experinețe și practici. Noua platformă reprezintă o oportunitate pentru o relație dinamică cu societatea civilă, cu comunitatea de afaceri și cu academia, astfel încât aceasta să-i aducă împreună, să întocmească un bilanț al activității fiecărei persoane și să ofere sfaturi în cadrul Comisiei Europene, pentru a se putea concepe politici mai bune.

,,Doamnelor și domnilor, succesul Agendei 2030 va depinde, în cele din urmă, de implicarea activă a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Obiectivele de dezvoltare durabilă trebuie să fie realizate prin intermediul vostru și pentru voi”, a conchis el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.