European Disability Forum (EDF) celebrează ratificarea de către Irlanda a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, deoarece aceasta marchează un moment istoric pentru persoanele cu handicap și familiile lor din Irlanda și Europa. Irlanda a semnat Convenția în martie 2007 și a trebuit să aștepte peste zece ani să o ratifice, menționează EDF.

Ieri, Parlamentul irlandez a aprobat o rezoluție care permite Irlandei să ratifice CRPD. Aprobarea rezoluției de către acesta va fi urmată de depunerea instrumentului de ratificare la Națiunile Unite. CRPD intră apoi în vigoare după 30 de zile de la depunere.
Irlanda este ultima țară din Europa care a ratificat acest tratat internațional privind drepturile omului. Senatorul John Dolan, directorul executiv al Federaţiei pentru persoanele cu handicap din Irlanda, a subliniat că persoanele cu dizabilități se așteaptă să vadă că egalitatea promisă de CRPD devine reală.

,,În numele celor 640.000 de persoane cu dizabilități din Irlanda, vreau ca Guvernul să lucreze cu noi în ceea ce privește implementarea CRPD fără întârziere”, a declarat el.

Semnificația Convenției constă în insistența sa asupra drepturilor egale și a unui tratament egal al persoanelor cu handicap.

,,Nu oferă nimic în plus, nu există clauze suplimentare sau clauze speciale pentru persoanele cu dizabilități. Există doar insistența clară asupra egalității”, a mai spus senatorul Dolan.

EDF scoate în evidență faptul că UE și toate cele 28 de state membre ale UE sunt acum obligate să respecte CRPD prin legea internațională, ceea ce înseamnă că ei se angajează să susțină și să protejeze în comun drepturile persoanelor cu dizabilități, astfel cum sunt consfințite în CRPD. De asemenea, este regretabilă rezerva cu privire la articolul 27, care permite discriminarea persoanelor cu dizabilități în recrutarea la oricare dintre serviciile de poliție, de apărare sau de urgență ale statului. În timp ce anumite organe de aplicare a legii, servicii de apărare sau de urgență necesită competențe și abilități speciale, există o serie de alte posturi care pot fi ocupate de persoanele cu handicap și nu ar trebui să fie excluse din recrutare.

UE și statele sale membre ar trebui să traducă acest angajament european față de CRPD, pentru a se asigura că:
• Toate legislația, politicile și practicile UE integrează CRPD;
• O strategie europeană 2020-2030 cuprinzătoare și globală privind persoanele cu handicap, din perspectiva CRPD, va fi adoptată începând cu 2021 în calitate de An european al persoanelor cu handicap;
• Un Act european privind accesibilitatea puternic și ambițios, care va aduce o schimbare reală în viețile tuturor persoanelor cu dizabilități din Europa, va fi adoptat.

Cu toate acestea, Irlanda a introdus mai multe rezerve și declarații cu privire la articolele 12, 14 și 27 ale CRPD. În special, rezervele și declarațiile la articolele 12 și 14 sunt îngrijorătoare, deoarece acestea constituie nucleul acestui tratat și, fără a le realiza, persoanele cu dizabilități nu se pot bucura pe deplin de toate drepturile lor consfințite în CRPD. UE, Marea Britanie, Malta, Polonia, Belgia, Estonia, Franța, Lituania, Țările de Jos și Norvegia au făcut, de asemenea, rezerve și declarații restrictive la ratificarea Convenției. EDF solicită tuturor acestor țări europene să-și retragă rezervele și declarațiile restrictive, deoarece acestea sunt incompatibile cu obiectul și scopul CRPD.

Senatorul Dolan a conchis că, deși există provocări, această ratificare a reprezentat o piatră de hotar în istoria drepturilor persoanelor cu dizabilități din Irlanda și tot ceea ce ni se cere acum este să ne asigurăm că CRPD-ul își îndeplinește promisiunea de adevărată egalitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.