Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume, cauzând, în fiecare an, peste 17 milioane de decese. Hipertensiunea arterială, nivelurile crescute ale colesterolului și ale trigliceridelor, diabetul, fumatul, obezitatea și un un stil de viață sedentar sunt factori ce favorizează o serie de afecțiuni cardiovasculare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din cauza bolilor cardiovasculare, la fiecare două secunde se înregistrează un deces, un atac de cord la fiecare cinci secunde și un atac cerebral la șase secunde. Testele tradiționale de diagnosticare a bolilor cardiovasculare oferă rezultate atunci când boala deja s-a instalat.

Cercetătorii au creat un test genetic care costă mai puțin de 50 de euro, ce poate contribui la depistarea bolilor cardiovasculare. Testul poate fi utilizat chiar și în cazul copiilor, pentru a observa dacă există o predispoziție la aceste boli.

Testul inovator se numește Genomic Risk Score (GRS) și arată dacă există un risc mai mare, o predispoziție a unei persoane, de a suferi un atac de cord la vârsta adultă. Această simplă analiză i-ar putea ajuta pe medici să afle cine trebuie să ia din timp medicația potrivită și să-și schimbe modul de viață, pentru a reduce astfel riscul apariției bolii.

Testul a fost conceput în urma unui studiu prin care cercetătorii au analizat date de la aproximativ o jumătate de million de britanici, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, dintre care 22.000 sufereau de boli cardiovasculare.

Studiul a constatat că participanții cu un scor GRS mai mare au avut un risc de patru ori mai ridicat să dezvolte boli coronariene decât cei care au avut un scor mai mic. Mulți participanți din categoria de risc nu aveau încă simptomele specifice bolilor cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și un nivel ridicat de colesterol. Potrivit standardelor medicale, ei păreau în perfectă stare de sănătate.

,,În prezent, noi facem teste specifice pentru depistarea bolilor cardiovasculare doar la persoanele care au peste 40 de ani. Însă acest lucru este greșit, pentru că boala coronariană se instalează mult mai devreme, chiar cu cateva decenii înainte de apariția simptomelor”, a declarat medicul Nilesh Samani, profesor de cardiologie la Universitatea din Leicester.

Noul test poate ajuta la diagnosticarea bolilor din copilărie și astfel se pot lua măsuri eficiente, mai devreme. Medicii vor afla care sunt pacienții cu un risc crescut și care trebuie monitorizați cu atenție. Astfel, costurile medicale vor fi mult mai reduse.

În prezent, medicii folosesc un sistem de evaluare bazat pe stilul de viață și condițiile clinice, cum ar fi nivelul colesterolului, tensiunea arterială și diabetul zaharat, pentru a identifica persoanele expuse riscului de a suferi de boli de inimă. Dar această metodă este imprecisă și dependentă de vârstă și nu ține seama de o proporție mare de indivizi care apar ,,sănătoși”, dar care dezvoltă boala, susțin cercetătorii.

Însă noul test poate fi făcut la orice vârstă. Deoarece predispoziția genetică la boli cardiovasculare există din naștere, aceasta poate fi depistată în orice moment, cu aceeași precizie. Astfel, testul poate fi făcut și la copii și la sugari, mai ales în familiile în care există rude apropiate care suferă de afecțiuni cardiace.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.