Comisia Europeană a desfășurat workshopul pe tema “Discriminarea la locul de muncă: Cum se pun în practică amenajările corespunzatoare”, vineri, 7 iunie 2019 (8:45-12:30), la InterContinental Hotel Bucharest (Fortuna Ballroom) – Bulevardul Nicolae Bălcescu 4, București 010051.

Workshop “Discriminarea la locul de muncă: Cum se pun în practică amenajarile corespunzatoare” face parte dintr-o campanie de sensibilizare a UE privind discriminarea la locul de muncă, organizată de Comisia Europeană. Acest eveniment a reunit Comisia Europeană, angajatori, organizațiile patronale, împreună cu sindicatele, ONG-uri care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi,  pentru a face schimb de opinii cu privire la adaptările corespunzatoare. Acest eveniment a oferit participanților ocazia de a împărtăși experiența proprie în acest domeniu și de a exprima dificultățile cu care se confruntă, precum și soluțiile și sprijinul pe care le caută.

Cele mai bune exemple și păreri oferite de angajatori în cadrul acestui eveniment vor fi publicate într-o broșură care va fi distribuită în întreaga Uniune Europeană la sfârșitul campaniei.

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) a fost reprezentat la workshop de către doamna director executiv Claudia Brătan și Sorin Ţaţa, membru în secretariatul executiv. Sorin Țața a prezentat provocările și realizările Consiliului Național al Dizabilității din România.

„Se spune că „nu există probleme ci doar oportunităţi”. În general nu sunt de acord cu asta. O problemă este o problemă şi atât. Însă, în contextul crizei de forţă de muncă din România, consider că este o oportunitate importantă pentru persoanele cu dizabilităţi. Angajatorii sunt mai deschişi ca oricând să găsească soluţii pentru a angaja persoane cu dizabilităţi”, a explicat Sorin Ţaţa în discursul său. El a mai adăugat că „Este important ca toţi stakeholderii, atât persoanele care îşi caută un loc de muncă, dar şi angajatorii, ONG-urile de profil şi autorităţile publice, ar trebui să se pună la masă şi să construiască modele de bune practici care să crească rata de angajabilitate a persoanelor cu dizabilităţi”. În final Sorin a transmis că „Mişcarea dizabilităţii din România trebuie să se unească într-o singură voce puternică. Atât timp cât vom lupta singuri, în insule disparate, fiecare pentru el, nu vom reuşi să facem nimic. Forumul European al Dizabilității (EDF) ne-a învăţat că puterea stă în numere mari şi în reprezentativitate”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat Pilonul eurpean al drepturilor sociale, adoptat în 2017 în Uniunea Europeană, precum și o serie de materiale editate în 24 de limbi, care pot fi utilizate pentru cei interesați de domeniu. De asemenea, au participat reprezentanți ai unor companii mari din Romania, precum Michelin, Penny Market, BRD, Johnson &Johnson, Raiffeisen Bank, Mega Image și Teleperformance Romania.

Dana Nuța, manager al proiectului CSR  Crearea de locuri de muncă asistate pentru persoane cu dizabilități al UPA Solutions, și în același timp reprezentantă a celei mai active companii de mediere a persoanelor cu dizabilități a declarat: ,, M-a impresionat interesul manifestat de reprezentanții companiilor și modul în care, în sesiunea de lucru, și-au expus atât barierele, cât și modelele de bune practici. Cred că suntem într-un moment oportun, în care trebuie să ne focusăm pe a prelua modele europene de succes, și cred că soluția acestei probleme este felul în care abordăm ”barierele” în angajarea și activitatea persoanelor cu dizabilități. Am găsit foarte oportună participarea la acest eveniment, și vreau să mulțumesc partenerilor de la CNDR pentru invitație. De asemenea, în sesiunea de lucru, am avut ocazia să iau cuvântul și să expun atât modelul nostru de bună practică, al echipei UPA Solutions SRL – 200 de persoane cu dizabilități angajate, pe care le mediem cu succes, zilnic, de apropae doi ani, servicii de mentoring și pregătire a echipelor în care urmează să fie integrate persoane cu dizabilități, organizare de sesiuni de cunoaștere între persoanele cu dizabilități aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii care au deschiderea de a-și ridica ”barierele”. Cred cu tărie că avem nevoie de know-how-ul european al țărilor care au implementat modele de succes pentru a crește ocuparea persoanelor cu dizabilități și cred cu tărie că este un moment bun, în care angajatorii vor înțelege că investiția în servicii specializate pentru identificarea, pregătirea și adaptarea locurilor de muncă dedicate persoanelor cu dizabilități, se vor traduce în eficință și în profitabilitate pe viitor.”

Agendă – “Discriminarea la locul de muncă: Cum se pun în practică amenajările corespunzătoare”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.