În luna februarie marcăm două evenimente importante pentru sănătate: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie), Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer (15 februarie). Lupta împotriva cancerului este tot mai grea, iar medicii atrag atenţia că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie este în continuă creştere şi în România.

O masă rotundă cu tema: “Activităţi. Obstacole. Provocări. Soluţii la problemele bolnavilor oncologic din judeţul Giurgiu” a fost organizată vineri, 2 februarie 2018, la sediul Asociaţiei “Prietenii de lângă Tine” din Giurgiu, de către Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatita Giurgiu şi Asociaţia “Prietenii de lângă Tine”.

Evenimentul a fost moderat de Mariana Mitroi, jurnalist şi Director Executiv al Asociaţiei Prietenii de lângă Tine, care a subliniat că “Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este ocazia ca fiecare dintre noi să reflecteze asupra a ceea ce putem face. Orice am alege fiecare dintre noi, acţiunile noastre vor face o diferenţă în lupta împotriva cancerului. Trebuie subliniată importanţa măsurilor preventive, a cunoaşterii şi depistării precoce a semnelor şi simptomelor bolii, necesitatea accesibilităţii echitabile la tratament şi a asigurării resurselor necesare unei cercetări susţinute în domeniul depistării şi tratamentului diverselor forme de cancer”.

Organizatorii întâlnirii sunt două ONG-uri active la Giurgiu, Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatită şi Asociaţia Prietenii de lângă Tine, care au ţinut să arate ca voluntari şi autorităţi locale pot să se aşeze la masă şi să găsească împreună soluţii la problemele persoanelor diagnosticate cu cancer – copii sau adulţi -, de a atrage atenţia asupra nevoii de suport pentru pacienţi, familii şi supravieţuitori, pentru o mai bună înţelegere a problemelor şi provocărilor cu care se confrunta pacienţii, dar şi pentru accesul egal şi tratament corespunzător.

Creţu Georgiana, preşedinte Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatita Giurgiu: “Noi toţi trebuie să facem mai mult pentru a pune capăt atâtor tragedii pe care le generează cancerul. Aproximativ 1/3 din cancere pot fi prevenite. Măsurile simple de promovare a unei vieţi sănătoase trebuie privite ca prima linie de apărare împotriva cancerului. Este important ca activităţile noastre de informare cu privire la cancer să se adreseze din ce în ce mai mult tinerilor. Din păcate, această boală îi loveşte din ce în ce mai des şi pe cei tineri, iar un studiu recent arată că nevoia de informare în rândul acestora este una foarte mare”.

Lăcrămioara Ocunschi, Preşedinte Asociaţia Prietenii de lângă Tine: ‘Impactul cancerului este copleşitor. Fiecare ştie şi are cel puţin o poveste din care face parte cineva apropiat sau cunoscut care a fost sau este afectat de atingerea cancerului, având un impact copleşitor asupra individului, familiei acestuia şi comunităţii.’

Deşi nu a putut ajunge la masa rotundă, Florentina Popescu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu şi-a declarat susţinerea celor două ong/uri în acţiunile desfăşurate, subliniind totodată aspectele sensibile pentru care se caută soluţii:

“Problema pentru care nu găsim deocamdată soluţie este cea a medicilor oncologi; nu reuşim să mai determinăm măcar un medic oncolog să vină la Giurgiu, Dl Doctor Onisim de la Spitalul judeţean fiind efectiv copleşit de numărul mare de pacienţi care i se adresează. O altă problemă pe care vom încerca să o rezolvăm în perioada următoare – fiind deja demarate primele discuţii – este cea a serviciilor medicale complementare oferite de un psiholog pentru aceşti pacienţi oncologici. Vă doresc succes în acţiunile şi activităţile desfăşurate şi vă asigur de tot sprijinul pe care consideraţi că pot să vi-l ofer!”

S-au evidenţiat încă o dată problemele cu care se confruntă pacienţii oncologici din România, dar şi aspectul deosebit de important al diagnosticării precoce a cancerului.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu, date statistice privind pacienţii oncologici din judeţul Giurgiu
În evidenţa celor doi medici oncologi pe care îi avem – unu la Giurgiu şi unu la Bolintin – au fost înregistraţi un număr de 667 pacienţi în anul 2017, pacienţi care au primit medicaţie, atât din farmaciile cu circuit închis: farmaciile de spital (cea cu administrare parenterală), cât şi din farmaciile cu circuit deschis.

De asemenea, un număr de 593 de pacienţi oncologici au primit, în anul 2017, medicaţie pentru terapia durerii (de tip morfine).
Aceştia sunt pacienţii aflaţi în evidenţă celor doi medicii, dar o mare parte a pacienţilor din judeţul Giurgiu sunt în evidenţă şi sub supravegherea medicilor din clinicile din Bucureşti, iar despre aceştia nu sunt deţinute date la nivelul Casei de asigurări Giurgiu.

În anul 2017, la Giurgiu nu au fost probleme cu aprovizionarea medicamentelor pentru pacienţii oncologici.

Problema pentru care nu găsim soluţie este cea a medicilor oncologi, nu reuşim să mai determinăm măcar un medic oncolog să vină la Giurgiu, D-l Doctor Onisim de la Spitalul judeţean fiind efectiv copleşit de numărul mare de pacienţi care i se adresează.

O altă problemă pe care voi încerca să o rezolv în perioada următoare – existând deja demarate primele discuţii – este cea a serviciilor medicale complementare, oferite de un psiholog pentru aceşti pacienţi oncologici.

Vă doresc succes în acţiunile şi activităţile desfăşurate şi vă asigur de tot sprijinul pe care consideraţi că pot să vi-l ofer!

La nivel naţional, date statistice şi probleme de sistem:
– 5.2% dintre români au cancer;
– 21,1 % au o rudă de gradul I cu cancer (mamă, tata, copilul);
– 65% au încredere multă şi foarte multă în spitalele private vs 35% în cele de stat;
– Principalele probleme din sistemul sanitar: corupţia (20,7%), tehnologia veche (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8%);
– 75% dintre români spun că durează prea mult până când un medicament nou descoperit apare pe piaţa din România;
– 45% spun că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces;
– 68% considera că statul roman nu contribuie cum trebuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer;
– Doar 1,6% ştiu câte medicamente noi pentru cancer au fost aprobate în UE în anul 2016
– Principala temere legată de cancer: nu poate fi vindecat din cauza lipsei tratamentului – tratament ineficient sau tratament indisponibil (36,9%);
– Cel mai important aliat în lupta cu cancerul: familia (46,3%), medicamentele şi tehnologiile noi (30,1%), medicii (16,5%);
– 89,8% dintre pacienţii cu cancer se declară mulţumiţi de medicul oncolog curant
– 42,2% din pacienţi sunt de acord să participe la un studiu clinic cu un medicament nou împotriva Cancerului.

1. Lipsa fondurilor, determina întârzierea investigaţiilor gratuite, cu până la 4 luni;
2. Lipsa medicilor, lipsa medicamentelor şi a locurilor în spitale, generează refuzul la internare, cozi interminabile la prescrierea reţetelor;
3. Întreruperea tratamentelor în desfăşurare generate de politica proastă a preţurilor şi a exporturilor paralele;
4. Lipsa aparatelor de radioterapie şi a specialiştilor, stat/ privat, generează aşteptări de 3-4 luni, mulţi dintre pacienţi nu mai apucă să facă acest tratament;
5. Lipsa informaţiei medicale despre boală şi tratamente, despre efecte secundare, despre medicaţie şi evoluţiei acestora;
6. Lipsa fondurilor pentru PET-CT, pentru investigaţii genetice şi imunohistochimice, anulează conduita terapeutică bazată pe dovezi, periclitând viaţa pacientului;
7. În urma desfiinţărilor comisiilor de specialişti din cadrul CNAS, care aveau rolul de supervizare a indicaţiilor medicale date de medicii curanţi, prescripţia a scăzut cu 20%;
8. Lipsa accesului la investigaţii şi tratamente inovative, face că România să se situeze pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.