Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a găsit rezolvare pentru o parte din dificultățile semnalate de organizațiile de sprijin pentru persoanele cu dizabilități.

Premierul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai Cabinetului au discutat astăzi cu reprezentanții asociațiilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, tulburări din spectrul autismului, sindromul Down și pacienți cu boli rare despre măsurile luate de Guvern ca răspuns la solicitările formulate de aceștia, precum și soluțiile avute în vedere în perioada următoare. Aceste măsuri vizează asigurarea tratamentului și terapiilor necesare, integrarea în sistemul public educațional, pe piața muncii și în comunitate, informează Guvernul printr-un comunicat.

”Consultările cu dumneavoastră ne-au dat un impuls nu doar să răspundem solicitărilor adresate, ci și să venim noi cu soluții care să îmbunătățească viața de zi cu zi a copiilor și persoanelor cu dizabilități, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down și boli rare. Răspunsul pe care îl așteptați, din păcate, de prea mult timp, ține de normalitate. Am găsit rezolvare pentru o parte din punctele pe care le avem în discuție. În perioada următoare vă propun să colaborăm strâns pentru a identifica cele mai bune măsuri pentru problemele pe care le întâmpinați”, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Șeful Executivului a punctat deciziile luate de Guvern cu privire la: asigurarea finanțării necesare funcționării organizațiilor neguvernamentale, prin încurajarea microîntreprinderilor și persoanelor fizice să facă dona ții (ordonanța de urgență adoptată în 29 martie); asigurarea unor servicii sociale de tip rezidențial pentru adulții cu dizabilități și a serviciilor de tip respiro la nivel național (hotărârile adoptate astăzi de Guvern);actualizarea și extinderea criteriilor de încadrare în grad de handicap pentru persoane cu dizabilități afectate de boli rare (ordinul comun al miniștrilor sănătății și muncii publicat în Monitorul Oficial în 2 aprilie);
eliminarea limitării care exista până acum pentru elevii cu dizabilități sau boli să opteze între bursa medicală și cea de merit

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în perioada următoare vor fi luate și alte măsuri. În acest context, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că sunt avute în vedere măsuri pentru reglementarea biletului unic de transport ca alternativă la foile de drum acordate gratuit persoanelor cu handicap grav și accentuat și a modului de certificare a persoanelor cu dizabilități (tip card de dizabilitate), introducerea unei scheme de vouchere pentru achiziționarea de tehnologii și echipamente asistive, care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la tehnică de calcul și comunicare. De asemenea, ministrul Muncii a arătat că o altă preocupare vizează pregătirea continuă a personalului care lucrează în instituții, astfel încât să asigure asistența necesară persoanelor cu dizabilități.

În ceea ce privește creșterea accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, atât Ministerul Muncii și Justiției Sociale, cât și Ministerul Fondurilor Europene au în lucru proiecte finanțate din fonduri naționale și europene. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a subliniat că prin modificarea Programului Operațional Capital Uman vor putea fi accesate 155 de milioane de euro. Fondurile vor fi destinate proiectelor de încurajare a angajării persoanelor cu dizabilități și vor include atât măsuri de susținere a angajatorilor, prin acordarea de subvenții și accesibilizarea mediului de lucru, cât și de sprijinire a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, în aceste proiecte vor fi incluse și măsuri de integrare în comunitate și dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în gestionarea problemelor persoanelor cu dizabilități, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down și boli rare.

Consultările dintre aceste asociații și reprezentanții Guvernului vor continua.

2 Comments

  1. Buna ziua. Concret stiti cu ce organizatii au discutat? Va intreb pentru ca nu sunt sigura ca discutiile au avut loc in mod real. In plus, daca au discutat intr-adevar, care sunt rezultatele concrete?

  2. IN VIATA MEA NU AM CERUT NIMIC SANT INTRUN FOTOLIU SMPLU DE 10 ANI ROTILE AMI APROAPE CAD AS DORI SI EU UN FOTOLIU CU BATERII DEJA AM 64 DE ANI NU MAI AM PUTERE IN MAINI AS DORI SA POT SA MAI IES SI EU PRIN PARC FARA AJUTOR SA VEDEM DOAMA PRIM MINISTRU MA AJUTATI ADRESA MEA ESTE izlaz 79 timisoara timis

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.