Consiliul Național al Dizabilității din România și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS solicită Ministrului  Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici și premierului Viorica Dăncilă prelungirea termenului de depunere a declarației 230.

Organizațiile neguvernamentale își manifestă îngrijorarea cu privire la modificarea termenului de depunere a declarației 230, din 25 mai, cum a fost în anii precedenți, în 15 martie, astfel reducându-se la jumătate perioada în care ONG-urile pot desfășura campanii prin care solicită sprijin persoanelor fizice în ceea ce privește facilitatea fiscală.

Solicităm prelungirea termenului de depunere a declarației 230 până la data de 25 mai

,,Consiliul Național al Dizabilității din România atrage atenția că în România sunt active mii de organizații non-profit care oferă protecție uneia dintre cele mai dezavantajate categorii – persoanele cu dizabilități. Reducerea activității acestor organizații, prin lipsa fondurilor, ar contribui la creșterea exponențială a riscului de excluziune socială a persoanelor cu dizabilități.

Organizațiile neguvernamentale cunosc și satisfac nevoi ale acestei categorii, pe care gama serviciilor sociale instituționale nu le acoperă în mod curent.

România încă se confruntă cu dificultatea în organizarea unui sistem real și eficient de servicii sociale care să răspundă nevoilor cetățenilor, nevoi care se schimbă.

Pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități, ONG-urile de profil au în vedere perspectiva dezvoltării individuale a beneficiarilor. Majoritatea instituțiilor nu pun accentul pe dezvoltarea abilităților de viață independentă, motivul fiind lipsa resurselor umane specializate, în vreme ce ONG-urile oferă gratuit astfel de servicii.

ONG-urile contribuie substanțial la incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilități prin furnizarea accesului la programe de abilitare și reabilitare.

Multe persoane cu dizabilități vor pierde semnificativ posibilitatea de susținere din partea ONG-urilor de profil prin modificarea termenului de depunere a declarației 230, de la 25 mai, cum a fost în anii precedenți, la 15 martie, în condițiile în care noul formular a fost aprobat în data de 11 ianuarie’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

O cercetare anuală a FONSS, privind sursele de finanțare ale celor 35 de membri ai federației- furnizori serioși de servicii sociale- arată că în anul 2017, veniturile au provenit din finanțări publice locale în proporție de doar 5,01% , din subvenții și alte alocații doar 3,51%, economie socială 22,12%, fonduri europene 12,51% și donații și sponsorizări 45,42% .

Considerăm că atât timp cât, conform cercetării noastre, doar 25 dintre membrii federației, furnizori privați de servicii sociale, au returnat bugetului de stat sub formă de taxe și impozite pe salariile angajaților 25.117.030,52 lei (aproximativ 5,6 milioane de euro) și au furnizat servicii sociale pentru 92.358 de beneficiari (servicii specializate sau în comunitate) importanța existenței acestor instituții este de necontestat.

În condițiile în care, în România nu funcționează decât în foarte mică măsură mecanismul achiziției de servicii de la furnizorii privați și există foarte puține alte mecanisme de finanțate pentru servicii sociale, resursele private sunt deopotrivă o modalitate de responsabilizare a cetățenilor față de comunitate, dar și una de finanțare pentru ONGuri.

”Salutăm faptul că ati făcut eforturi pentru un proces corect de verificare a alocării sumelor exact către organizațiile spre care a direcționat persoana banii. În continuare însă, timpul de procesare al formularelor de către ANAF este imprecis, organizațiile neguvernamentale neputând estima când este finalizat acest proces în fiecare an.

Mai sunt și alte măsuri fiscale cu impact negativ asupra finanțării ONGurilor, cum ar fi trecerea de la impozitul de profit la cel pe venit, care a reprezentat o problemă pentru noi, deoarece vor scădea mult sumele colectate.

Așadar, vă solicităm reanalizarea termenului anunțat și lărgirea lui, astfel încât să permiteti cetățeanului să susțină prin direcționare din impozitul pe venitul global, cauzele care consideră că merită suportul lui, pentru că, practic, orice regulă care ar duce la diminuarea accesului la a face donații și sponsorizări are un impact major direct asupra beneficiarilor de servicii sociale”, a declarat Mihaela Munteanu, director de advocacy al FONSS.

Organizații CNDR:

Asociația Distroficilor Muscular din România
Asociația Nevăzătorilor din România – ANR
Asociația Națională a Surzilor din România – ANSR
Asociația Invalizilor de Război Nevăzători din România – AIRN
Asociația RENINCO
Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România – AHNR
Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor – Argeș
Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România
Asociația Aripi
ASPIIR – Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România
Asociația CONIL
Asociația persoanelor cu handicap “Sporting Club” Galați
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA
Fundația Română pentru Persoane cu Handicap Vizual “Prietenii Nevăzătorilor
Asociația “Ridică-te și umblă”
Asociația Maternity, Advocacy, Medicină, Educație M.A.M.E.
Asociația Română de Psihiatrie Medico-legala
Asociația THEOEMYDOR
Asociația Transplantaților din România
Federația Sindicatelor Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap
Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni
Asociația Română de Hemofilie

Organizații FONSS:

Asociația Blijdorph România
Asociaţia “Centrul Daniel” Bacău
Asociatia Umanitară Concordia
Asociatia Four Change
Fundația Alături de Voi România
Centrul de Dezvoltare Socială
Organizația Salvași Copiii Iași
Asociația Alternative Sociale
Fundația Iosif
Centrul Diecezan Caritas Iași
Fundația COTE
Fundația Word Vision
Fundația Star Of Hope
Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Fundația Ancora Salvării
Fundația de Sprijin Comunitar Bacău
Asociația Betania
Fundația Enable
Fundația Solidaritate și Speranța Iași
ANCAAR – Filiala Iași
Fundația de Dezvoltare Locală Speranța Tg Neamț
Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina
Fundația Păpădia
Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
Fundația Inimă de Copil Galați
Asociația Bunul Samaritean Nicorești Galați
Asociația Pro ACT Suport
Fundația Corona
Fundația Il Chicco Iași
Fundația  “Un Coup de Main d’Emmaus” Iași
Fundatia Yoyo
Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafărul, Neamţ
SOIR- Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual
SOS Satele Copiilor Romania
Buna ziua Copiii din Romania

Asociații independente care susțin demersul:

Filiala București a Asociației Distroficilor Muscular din România

Filiala Arad a Asociației Distroficilor Muscular din România

Asociația Calea spre Acces

Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic din România

Asociația Handicapaților Fizic din Satu Mare

Asociația IHTIS

Asociația SM SPEROMAX Alba

Asociația Persoanelor cu Dizabilități Fizice Dej

Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice “Sf. Haralambie” Brașov

Asociația PRO STEM CELL

Asociația Rebeca faith-hope-love

Asociația Down Plus București

Persoane de contact:
• Consiliul Național al Dizabilității din România, e-mail: federatia_cndr@yahoo.com (persoană de contact Daniela Tontsch – președinte)
• Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale FONSS- Str. Sf Andrei, nr. 67, Iași, email: comunicare@fonss.ro, tel. 0740 513 864 (persoana de contact Mihaela Munteanu- director de comunicare si advocacy).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.