Interacțiunea dintre om și robot devine din ce în ce mai importantă în zilele noastre. Acest parteneriat om-mașină are scopul a optimiza activitățile umane și de a veni în sprijinul terapiilor medicale.

Inginerii de la compania germană Festo au dezvoltat o mână robotică, numită ExoHand, care are scopul de a îmbunătăți puterea și rezistența mâinii umane, de a extinde domeniul de acțiune al oamenilor și de a le asigura un stil de viață independent chiar și la o vârstă înaintată. Acesta este un exoschelet care poate fi purtat ca o mănușă ce oferă o dexteritate sporită în ceea ce privește ridicarea obiectelor grele și forța necesară de a face asta.

Dispozitivul ExoHand este descris ca fiind o orteză manuală activă cu degete sensibile, care se poate fixa pe o mâna umană, precum și pe o mână artificială din silicon. Mișcările mâinii operatorului sunt înregistrate și transmise mâinii robotice în timp real.

Acesta folosește dispozitive de acționare pneumatice pe fiecare deget pentru a stimula o gamă aproape completă a mișcării degetelor umane. Forțele, unghiurile și distanțele sunt captate de senzori. Un sistem de control compatibil CoDESys înregistrează și procesează parametrii poziției și ai forței, permițând astfel alinierea precisă a celei de-a doua mâini. Din acest motiv, aparatul ExoHand poate realiza sarcini delicate pe care unele dispozitive de agățare mai puțin precise nu le pot face.

Comentând despre design, Heinrich Frontzek, purtător de cuvânt al comapniei Festo, a spus că în partea din spate a mănușii se află un dispozitiv cu rol de amplificare a puterii:

,,Acest lucru se întâmplă datorită unor cilindri de aer mici care dau putere fiecărui deget prin intermediul aerului sub presiune ce este suflat în el. Prin aceasta, putem ajunge la o dublare a forței de prindere”.

Aparatul ExoHand combină inteligența umană cu capabilitățile unui robot. Deși, mașinile sunt precise, robuste și puternice, reacțiile lor la situații complexe sunt limitate. Acestea se bazează în mod normal pe percepția vizuală și tactilă, precum și pe capacitatea de luare a deciziilor a unui operator uman.

ExoHand are un imens potențial într-o gamă variată de domenii. De exemplu, în acele medii în care sarcinile repetative sunt obositoare și monotone, precum și în situațiile periculoase din laboratoarele științifice. Această mână robotică își poate dovedi aplicabilitatea și în ceea ce privește reabilitarea pacienților cu accident vascular sau care au suferit leziuni cerebrale. Dacă este conectat la o interfață creier-computer, poate ajuta pacienții care suferă de paralizie să obțină o conexiune între mână și creier.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.