,,În viață, singura dizabilitate este faptul de a avea o minte negativă”, spune Anthony Tipling, din Marea Britanie, al cărui obiectiv principal este acela de a deveni primul utilizator de scaune rulante care vizitează fiecare țară din lume. Este o provocare extrem de dificilă pentru tânărul care este nevoit să trăiască cu o dizabilitate severă încă din copilărie. În plus, faptul de a se lovi de inaccesibilitate unor locuri vizitate face misiunea și mai grea.

Anthony Tipling nu fuge din calea provocărilor fiind un tip cu o minte deschisă, curajos, plin de determinare și umor. El și-a creat un blog de turism accesibil, în care prin experiențele sale, ne ajută să aflăm cum este să călătorești în întreaga lume, într-un scaun cu rotile. Anthony dorește să facă nu doar o călătorie de ordin fizic, ci și una care să schimbe mentalități, să doboare barierele reprezentate de proasta accesibilizare a spațiului public, să-i ajute pe cei aflați într-o situație similară, să învingă prejudecățile sociale, încurajându-i să-și deschidă mintea.

,,Jena și stigmatizarea, care uneori au legătură cu un handicap, sunt ceva greu de trecut cu vederea. Deși, s-au făcut pași uriași pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități se simt incluse în societate și pentru a distruge barierele prejudecăților, totuși aceste lucruri predomină în viața de zi cu zi pentru mine și pentru alte persoane cu dizabilități”, spune Anthony pe blogul său.

Recent, Anthony a început o misiune îndrăzneață – de a pune piciorul (roata) în fiecare țară din lume – o performanță care este rar realizată chiar și de cei mai îndrăzneți exploratori, să nu mai vorbim de cineva care folosește un scaun cu rotile în fiecare zi. Aceasta reprezintă o provocare care nu a fost niciodată cucerită de cineva care, în ochii societății, este considerat un invalid.

Până în prezent, bloggerul britanic a vizit o mulțime de țări. El subliniază că țările, precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Olanda, sunt țări cu o bună accesibilitate. Anul acesta, a venit rândul României, o țară frumoasă, însă total inaccesibilă atunci când vine vorba de vizitat, așa cum afirmă el. Pentru un turist cu dizabilități, România reprezintă o adevărată provocare. Încă de cum a trecut granița, el s-a lovit de mentalitatea celor de la vamă. Practic a fost aproape întors și i s-a refuzat intrarea, pe motiv că nu avea documentele corespunzătoare pentru tipul de mașină pe care el o conduce. După multe deliberări, oficialul de la frontieră a decis să îl lase să treacă, dar nu înainte de a-l anunța ,,politicos” că, dacă nu dispune de acte potrivite, va avea “mari probleme”.

În plus, Anthony a trăit pe pielea lui unele dintre cele mai jenante experiențe privind proasta accesibilizare a clădirilor, precum și a obiectivelor turistice. Singurele hoteluri în care a putut să se cazeze au fost cele de 5 stele, iar atunci când a încercat să viziteze obiectivele turistice, precum fosta reședință a familiei Ceaușescu, transformată recent în muzeu, nu i s-a dat voie înăuntru cu scaunul rulant. Totuși, el a fost plăcut surprins de vizitarea Castelului Peleș.

,,Am avut permisiunea specială să intrăm cu maşina până la intrarea principala şi m-am simţit puţin ca un prinţ”, spune Antony.

Una peste alta, el a avut parte de o călătorie epică, chiar dacă a trebuit să parcurgă un traseu de 1.700 de kilometri cu mașina de la Newcastle upon Tyne, Marea Britanie, la Cluj, România.

În ciuda tuturor obstacolelor, el merge înainte în odiseea vieții și face tot ceea i se spune că este imposibil să facă.
,,Sunt aici pentru a arăta lumii că, într-un fel, dizabilitatea este doar o stare de spirit. Cu toții avem potențial, trebuie doar să știi cum să-l exploatezi, iar mesajul pe care aș vrea să-l transmit este nu despre a te încuraja să renunți la slujbă și să începi să călătorești în lume, ci despre a face acele schimbări în stilul de viață care îți va permite să fii mai productiv și să trăiești la maximum fiecare zi”, adaugă curajosul blogger.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.