Foto: Daily Mail
Faptul de a vindeca o rană printr-o simplă atingere pare un scenariu de film SF, însă acesta e tot mai aproape de a deveni realitate. Această descoperire ne incită imaginația și ne face să ne întrebăm care sunt frontierele tehnologiei medicale. Sub ochii noștri medicina face salturi-gigant.

Medicina viitorului va consta într-o simplă atingere. Cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio, Statele Unite, au conceput un nanocip care reprogramează celulele pentru a ajuta corpul să se vindece. Dispozitivul s-ar putea dovedi o invenție revoluționară ce va schimba paradigma actuală de vindecare. Acest plasture minune a fost deja testat în laborator, iar rezultatele au fost extrem de promițătoare.

Noua tehnică, cunoscută sub numele de ,,Tissue Nanotransfection”, utilizează un dispozitiv de mărimea unei monede ce este amplasat pe suprafaţa pielii unui organism viu. Un câmp electric puternic și focalizat este aplicat apoi de-a lungul dispozitivului care îi permite să transmită gene către celulele pielii aflate sub el, transformându-le în diferite tipuri de celule.

,,Este nevoie de doar o fracțiune de secundă. Pur și simplu atingeți cipul în zona afectată, apoi îl îndepărtați”, a declarat Chandan Sen, unul dintre coordonatorii studiului.

,,În acel moment moment, începe reprogramarea celulelor.”
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio, Centrul Medical Wexner. a dezvăluit faptul că efectele miraculoase pot fi observate în doar câteva zile și în mod surprinzător, acestea persistă. În plus, metoda inovatoare este non-invazivă.

Cercetătorii au reușit să refacă funcția cerebrală a unor șoareci care suferiseră atacuri cerebrale. De asemenea, ei au salvat membrele afectate ale unor șoareci, în doar trei săptămâni, cu ajutorul acestui dispozitiv.

În cazul picioarelor distruse care nu aveau flux sanguin, cercetătorii au aplicat nanocipul pe suprafața pielii și au reprogramat celulele să se transforme în vase de sânge funcționale. În decurs de o săptămână, a început vindecarea. În a doua săptămână, au apărut noi vase de sânge, iar în a treia săptămână, picioarele șoarecilor au fost salvate – fără a fi nevoie de un alt tratament.

,,Prin utilizarea noului nanocip, rănile și organele afectate pot fi înlocuite”, a explicat dr. Chandan Sen. ,,Am arătat că pielea este un teren fertil în care putem crește elementele oricărui organ care se deteriorează.”

Capacitatea oamenilor de știință de a reprograma celulele în alte tipuri de celule nu este nouă, descoperirea le-a conferit lui John Gurdon şi Shinya Yamanaka, Premiul Nobel în 2012.

,,Această tehnologie extinde conceptul, cunoscut sub numele de terapia genică, care există de ceva timp “, a spus James Lee, din cadrul Universității de Stat Ohio.

,,Diferența constă în modul în care livrăm ADN-ul în celule. Cipul, încărcat cu diferite proteine sau cu un anumit cod genetic, este plasat pe piele, iar un slab curent electric formează în țesut canale prin care este injectat apoi codul AND sau ARN. Peste puțin timp, codul genetic începe să reprogrameze celulele.”

Conform unui nou studiu condus de Daniel Gallego-Perez de la Universitatea de Stat Ohio și publicat în revista Nature Nanotechnology, eficacitatea acestei tehnici este de 98%. Și mai interesant este faptul că nanocipul funcționează nu doar pe suprafața pielii, ci pe orice tip de țesut.

Procedura în cauză le-ar permite cercetătorilor să cultive neuroni care să fie apoi injectaţi în creier, pentru a trata boli ca Alzheimer sau Parkinson.
Întrucât tehnica nu folosește medicamente, ci celulele proprii ale pacientului, cercetătorii se așteaptă ca testele pe oameni să înceapă în cel mult un an de zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.