,,A fi tu însuți într-o lume care caută în mod constant să te facă altcineva, este cea mai mare realizare.” Acest citat se mulează perfect pe trăirile și personalitatea lui Caroline Casey, o tânără irlandeză care prin povestea ei impresionantă a dovedit că dizabilitatea nu este un obstacol în calea visurilor, ci o oportunitate de a te redescoperi pe tine. Povestea ei este una plină de curaj și pasiune care merită împărtășită celorlalți.

Caroline s-a născut cu o tulburare genetică, numită albinism ocular, însă această deficiență de vedere nu au împiedicat-o să ducă o viață normală. Practic, la naștere ea a fost declarată oficial: oarbă. De fapt, ceea ce este de necrezut, este faptul că ea nu a știut până la vârsta de 17 ani, când în urma unui consult oftalmologic, doctorul i-a dat șocanta veste. Părinții ei au luat decizia de a-i ascunde acest lucru, tratând-o ca pe un copil normal.

Ei au dorit să-i inspire încredere în capacitățile și potențialul ei, învățând-o de mică semnificația verbului ,,a putea”. De asemenea, aceștia i-au cultivat o hotărâre de nestrămutat și abilitatea de a crede în totalitate în visurile ei. Astfel, Caroline a urmat o școală normală, fără limitări, fără etichete. Niciodată nu a văzut handicapul ei ca pe o limitare, până în acel moment de răscruce, când adevărul despre starea ei i-a zdruncinat universul. În ciuda loviturii resimțite, ea a înfruntat viața cu curaj. Și ceea ce și-a propus a reușit. Credința a dus-o cât mai departe. Ea a reușit să absolve Universitatea din Dublin.

Caroline a devenit arheolog, apoi administrator de restaurant, obținând, în cele din urmă, un job de consultant la una dintre cele mai mari companii de consultanță din lume. Un lucru incredibil este faptul că cei de acolo nu și-au dat seama de starea ei. Însă mediul competitiv dur și agravarea condiției medicale au determinat-o să-și recunoască problemele de sănătate. Fiind trimisă de către cei de la resurse umane la un consult la oftalmolog, complet dezorientată, Caroline a învățat că ceea pare un eșec, de fapt, este un punct de cotitură care îți schimbă în bine viața. Discuția purtată cu medicul, i-a reconfigurat harta interioară, punând-o față în față cu cele mai dure întrebări despre cine este ea cu adevărat și ce dorește să devină. Deși, s-a simțit complet vulnerabilă în fața acestor adevăruri, ea nu s-a lăsat răpusă de ele. Viața a dus-o la picioarele ei, ca ea să poată înțelege cine e, să se ridice și să alerge mai bine pentru a-și împlini visurile din copilărie.

Caroline a reușit să impresioneze întreaga lume prin decizia aparent ,,nebunească”, de a parcurge 1000 de km de-a lungul Indiei pe spatele unui elefant. Această călătorie a avut o influență covărșitoare asupra ei și a altor oameni. S-au strâns bani pentru 6000 de operații de cataractă, iar 6000 de oameni pot vedea datorită acesteia.

,,Cel mai important lucru, nu este acela că nu am reuşit nimic până atunci – Dumnezeule, am reuşit. Dar ştiți, credeam în lucruri greşite. Pentru că nu credeam în mine – cu adevărat în mine, în ceea ce sunt – în ceea ce suntem cu toţii. Ştiţi ce mulţi dintre noi pretindem că suntem cineva cine nu suntem? Şi ştiţi ce, când credeţi într-adevăr în voi şi în tot ceea ce sunteţi, este nemaipomenit ce se întâmplă… Atunci când iei o decizie la momentul potrivit, şi în locul potrivit, universul o realizează pentru tine”, povestește Caroline celor de la TED.

În urma acestei călătorii, ea a renunțat la job-ul bine plătit și a devenit antreprenor social, punând bazele unei fundații caritabile, numită Kanchi (după numele elefantului ei). Ca antreprenor social, ea a câștigat nenumarate premii pentru eforturile ei de a schimba legislația cu privire la persoanele cu handicap. Prin reușitele ei, ea a schimbat mentalități și comportamente în ceea ce privește handicapul, fiind solicitată acasă și în străinătate pentru a ține conferințe motivaționale. Caroline și-a dorit să lucreze cu oameni de afaceri și cu lideri media pentru a redefini în totalitate handicapul într-o manieră incitantă şi posibilă și pentru a crea prin viziune clară o lume inclusivă pentru persoanele cu dizabilități.

,,A fi sincer cu tine însuţi, înseamnă libertate. Şi nu am mai avut niciodată nevoie de ochi pentru a vedea – niciodată. Mi-a trebuit doar viziune și credinţă. Şi dacă într-adevăr crezi – şi mă refer la a crede din tot sufletul – poţi produce schimbarea. Şi avem nevoie să facem asta, pentru că fiecare dintre noi – femeie, bărbat, homosexual, heterosexual, handicapat, perfect, normal, oricum – fiecare dintre noi trebuie să fie maximum din ceea ce este. Nu îmi mai doresc ca cineva să fie invizibil. Cu toţii trebuie să fim incluşi. Şi nu mai puneți etichete, opriţi limitarea – aruncaţi etichetele. Pentru că nu suntem borcane cu gem; suntem oameni extraordinari, diferiţi, minunaţi”, spune Caroline.

Mesajul clar pe care îl transmite povestea lui Caroline Casey este:
„Privește dincolo de propriile limite – vei descoperi o lume de posibilități care nici nu credeai că există”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.