Președintele EDF, Yannis Vardakastanis

În septembrie 2015, 193 de lideri mondiali au adoptat o agendă ambițioasă, – program universal de acțiune globală în domeniul dezvoltării durabile – cunoscută ca Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalitățiilor și injustiției și protejării planetei până în anul 2030, ce cuprinde asigurarare ,,de a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Agenda 2030 cuprinde un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiective Globale, precum și 169 de obiective aferente care vor asigura echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile — de mediu, socială și economică – urmând a fi realizate în următorii 15 ani. Această agendă se aplică în egală măsură atât țărilor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare.

Agenda 2030 vizează incluziunea persoanelor cu dizabilități, menționând dizabilitatea de 19 ori în ceea ce privește problemele legate de dezagregarea datelor, educație, ocuparea forței de muncă, inegalități, accesul la justiție și instituții responsabile și multe altele. Pentru prima dată în istorie, statele membre s-au angajat în mod clar să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu handicap printr-un acord global adresat tuturor.

Momentul este unul extrem de important, iar lumea, inclusiv Uniunea Europeană (UE), joacă un rol esențial în atingerea cu succes a Obiectivelor Globale până în anul 2030. Toate țările trebuie să se asigure că Agenda va fi pusă în aplicare și va promova societăți inclusive.

La 7 iunie 2017, Intergrupul pentru persoanele cu dizabilități din Parlamentul European, în colaborare cu Forumul european al persoanelor cu dizabilități (EDF), a reunit experți și membri ai Parlamentului European pentru a vorbi despre rolul lor în realizarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă la nivel european. De asemeni, s-a dezbătut legătura dintre aceste obiective și Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD ONU).

Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, a subliniat că sloganul ,,Nimic despre noi, fără noi!” nu reprezintă doar simple cuvinte, ci modalitatea prin care ei înțeleg implementarea Convenției cu implicarea activă a organizațiilor persoanelor cu handicap și a celei de a zecea reuniuni a Conferinței părților la CRDP.

Evenimentul a fost găzduit de Olga Sehnalová, copreședinte al Intergrupului pentru persoanele cu dizabilități și moderat de către directorul EDF, Catherine Naughton. Acesta a avut loc la Bruxelles, în Parlamentul European.

Se dorește ca acest eveniment să aibă în viitor o importanță crucială pentru realizarea obiectivelor propuse.

2 Comments

  1. Buna seara, cand se vor distribui cardul european?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.