Credit: Science Photo Library (BBC)

Azi, 4 februarie, e Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. În fiecare an, cancerul ucide milioane de persoane, fiind a doua cauză majoră de deces din lume. Această maladie reprezintă o provocare dificilă atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Având în minte acest adevăr crunt, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au descoperit un nou tip de celulă a sistemului imunitar, care ucide cele mai multe tipuri de cancer. Ei au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor, dar au găsit un tip complet nou de celulă T.

Acea nouă celulă imunitară are un tip de receptor (TCR), care nu a mai fost depistat până acum și care acționează ca un cârlig. Acesta recunoaște și ucide majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator s-a descoperit că celulele imunitare echipate cu acest receptor ucid cancerul pulmonar, mamar, ovarian, osos, renal, de piele, de sânge, de prostată și de col uterin.

,,Crește perspectiva unui tratament universal pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea  să combată o gamă largă de cancere. Nimeni nu știa că o astfel de celulă există”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Andrew Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff.

Terapiile cu celule T pentru cancer – unde celulele imunitare sunt prelevate, modificate și apoi injectate în sângele pacientului pentru a căuta și distruge celulele canceroase – reprezintă cele mai noi paradigme ale tratamentelor împotriva cancerului.

Cea mai utilizată terapie, cunoscută sub numele de CAR-T, este personalizată fiecărui pacient, dar vizează doar unele forme de leucemie și nu funcționează în cazul tumorilor solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

În schimb, noul tip de celulă se atașează de o moleculă de pe celulele canceroase, numită MR1, care este aceeași în toate tipurile de cancer uman. Acest lucru ar însemna că tratamentul ar putea funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer.

Până în prezent, rezultatele testelor de laborator s-au dovedit a fi promițătoare. Cercetătorii precizează că testele clinice pe oameni ar putea începe chiar din luna noiembrie a acestui an, dacă noul tratament trece de toate testele de siguranță în laborator.

„Dacă această nouă descoperire se va concretiza, va pune bazele unui tratament „universal”cu celule T, diminuând costurile extrem de ridicate asociate cu identificarea, generarea și fabricarea de celule T personalizate”, a spus Profesorul Awen Gallimore, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer al Universității Wales.

Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, a subliniat că suntem în mijlocul unei revoluții medicale care fructifică puterea sistemului imunitar în combaterea cancerului, însă nu toată lumea răspunde la terapiile actuale și pot exista reacții adverse grave.

„Echipa a dovedit în mod convingător că, în laborator, acest tip de celule imune reacționează împotriva mai multor tipuri de celule canceroase. Dar trebuie să înțelegem exact cum recunoaște și ucide celulele canceroase, fără să atace celulele sănătoase”, a adăugat el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.