Cu o săptămână înainte de Crăciun, o fetiță braziliană își va sărbători prima zi de naștere. Ea nu știe încă, dar nașterea ei va rămâne în istoria medicală, fiind primul copil conceput în urma unui transplant de uter prelevat de la o donatoare decedată.

Unsprezeci copii s-au născut în urma a 39 de transplanturi uterine de la donatori vii, în Suedia și Statele Unite, dar până în prezent nu au existat cazuri de sarcini duse până la termen după transplant de uter prelevat de la un donator decedat.

La nivel mondial, se estimează că 1,5 milioane de femei suferă de infertilitate deoarece uterul lor lipsește sau nu este funcțional. În cazul donatoarei decedate, femeia care a primit transplantul s-a născut fără uter din cauza sindromului Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), care afectează una din 4500 de femei. Uterul a fost prelevat de la o femeie de 45 de ani, mamă a trei copii, care a decedat în urma unui accident vascular cerebral.

Studiul revoluționar, publicat în revista medicală The Lancet, relatează că transplantul a avut loc la Spitalul Clinic al Universității din Sao Paolo. în septembrie 2016, pe când femeia avea 32 de ani. Intervenția de transplant a durat mai mult de 10 ore. Pacienta a avut menstruație pentru prima dată, 37 de zile mai târziu. După șapte luni, medicii au transferat în uter un embrion creat prin fertilizarea în vitro cu patru luni înainte de transplant. În timpul sarcinii, sângele a curs normal prin arterele uterului și în cordonul ombilical. După naștere, doctorii au înlăturat uterul.

Femeia a născut o fetiță sănătoasă de 2,5 kilograme prin cezariană, pe 15 decembrie 2017. La șapte luni, copilul, care are acum un an, era sănătoasă și se dezvolta normal, potrivit medicilor.

„Primul transplant de uter de la un donator aflat în viață a fost o reușită medicală, care a creat posibilitatea de concepere pentru multe femei infertile, cu acces la donatori adecvați și la facilitățile medicale necesare. Totuși, nevoia pentru un donator în viață reprezintă o limitare majoră, deoarece donatorii sunt rari, de obicei fiind membri de familie dispuși și eligibili sau prieteni apropiați,”, a declarat dr. Dani Ejzenberg, coordonatorul echipei de transplant de la Școala de Medicină a Universităţii din Sao Paulo.

Dr. Srdjan Saso, de la Imperial College London, a precizat că rezultatele au fost ,,extrem de interesante”.

„Transplantul de uter este dificil din punct de vedere tehnic, dar cazurile de până acum demonstrează că este o procedură tolerată foarte bine”, a spus chirurgul Giuliano Testa, membrul echipei de la Baylor University Medical Center din Dallas, care a efectuat acest studiu.

Giuliano Testa a adăugat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla ce deosebește un uter care va funcționa bine după transplant, de unul care nu va funcționa, precum și cât timp organul poate rămâne viabil în afara corpului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.