Forumul european al persoanelor cu handicap (EDF) își exprimă bucuria pentru alegerea doamnei Ana Peláez Narváez ca membru al Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor (CEDAW), din S.U.A. Ea este prima femeie cu dizabilități care a fost vreodată aleasă ca membru al Comitetului CEDAW. EDF salută alegerea ei – un pas pozitiv care aduce motto-ul ,,Nimic despre noi, fără noi” mai aproape de realitate.

Comitetul pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor (CEDAW) este o instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, înființată în anul 1982, care monitorizează implementarea Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor de către Statele Părţi şi le atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă femeile prin recomandări adecvate. Este format din 23 de experți independenți privind drepturile femeilor din întreaga lume.

Alegerile au avut loc la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, pe 7 iunie 2018, și au vizat înlocuirea a 12 membri, al căror termen se încheie la 31 decembrie 2018. Membrii aleși vor avea un mandat de 4 ani.

Ana Peláez Narváez este un susținător de bază al celor aproximativ 600 de milioane de femei cu dizabilități din lume. În prezent, este vicepreședintă a Forumului european al persoanelor cu handicap și președinte al Comitetului pentru femei; Vicepreședinte executiv al Fundației CERMI pentru femei (Consiliul Național al Persoanelor cu Dizabilități din Spania); Consilier Executiv pentru Relații Internaționale și Dezvoltare Externă al Organizației Naționale a Nevăzătorilor din Spania. A fost membru al consiliului de administrație al Lobby-ului european al femeilor, în perioada 2010-2014. Ana Peláez a lucrat timp de 7 ani în Comitetul pentru drepturile persoanelor cu dizibilități și a fost punctul său central pentru problemele de gen. Ea a participat la delegația oficială spaniolă, care a luat parte la faza finală de elaborare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. Aceasta a susținut drepturile femeilor mai bine de 20 de ani, sfătuind guvernele, societatea civilă și alte organizații.

Există mai mult de 600 de milioane de femei cu dizabilități care sunt deosebit de vulnerabile în fața discriminării și a violenței. În ciuda discriminării intersectoriale, femeile cu dizabilități nu sunt suficient de bine reprezentate în organismele care se concentrează pe probleme de egalitate și de gen.

,,Anul viitor marchează cea de-a 40-a aniversare a Comitetului CEDAW, din care nu a mai făcut parte nicio femeie cu dizabilități până în prezent. Niciodată conceptul de dizabilitate nu a mai fost prezent într-un mediu diferit decât cel care există în CRPD. Se pare că singura situație care ne aparține nouă, femeilor, este cea a dizabilității, doarece aceasta este și singura cale prin care societatea trebuie să recunoască și să considere femeile și fetele cu dizabilități. De fapt, noi nu suntem considerate femei, ci persoane cu handicap, deoarece principalul rol pe care societatea continuă să-l accepte unei femei este acela de a fi mamă și de a se îngriji de generațiile viitoare. Noi, femeile cu dizabilități, nu avem dreptul la maternitate în multe cazuri din cauza fricii inoculate de societate, familie, că am putea transmite dizabilitatea copiilor noștri”, a declarat Ana Peláez Narváez.

,,Cred că este nevoie de integrarea sistematică a femeilor și fetelor cu dizabilități în activitatea CEDAW. Suntem 20% din totalul populației de femei din lume, dar suntem printre cele mai sărace și constant supuse unor forme agravante de discriminare. De asemenea, doresc să mă concentrez asupra consolidării activității Comitetului CEDAW în ceea ce privește discriminarea multiplă cu care se confruntă multe femei invizibile, ceea ce înseamnă progrese cu privire la elaborarea de orientări pentru statele părți, în scopul de a aborda discriminarea intersectorială și de a ne asigura că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Sper să joc un rol activ în procesul de promovare a cooperării între organismele prevăzute în tratatele ONU, astfel încât acestea să poată învăța una de la cealaltă și să adopte o abordare consecventă, avansând în aceeași direcție atunci când abordează aceleași probleme”, a adăugat ea.

,,În cele din urmă, cred că trebuie să facem mai mult pentru a reflecta dimensiunile diversității umane în cadrul Comitetului CEDAW și, în special, să includem persoane din grupurile de populație invizibile și ignorate, cum ar fi femeile cu handicap. Nimic despre noi, fără noi.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.