Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, cu susținerea Fundației Orange, invită persoane cu deficiențe de vedere și persoane tipice, arhitecți, urbaniști, designeri și alti entuziaști să descopere cum arhitectura poate să separe sau să unească, să faciliteze sau să izoleze.

Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unică – un spațiu de contact între persoanele cu deficiențe de vedere și persoane tipice din diverse domenii precum educație, servicii sociale, arhitectură, design și alti profesioniști care doresc să facă un prim pas pe nevăzute către un viitor #BucurestiIncluziv.

“…când mâinile vor să vadă și ochii să atingă” – (W. Goethe).

“Vino să descoperim arhitectura printr-o succesiune de senzații – texturi, sunete, detalii ornamentale, esențe olfactive..! Pornim, pe nevăzute, în căutarea experienței complete care stimulează toate simțurile, pentru a combate supremația vizualului.

Experimentul #CMUSenseability este pe nevăzute într-o clădire emblematică – Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, pe care o vom parcurge într-un tur polisenzorial, pentru a înțelege dependența dintre simțuri și arhitectură, dar și importanța empatiei în proiectare – aspect definitoriu al designului incluziv”, spun organizatorii.

Mediul construit inaccesibil este unul dintre motivele obiective pentru care apare fenomenul de auto-izolare în rândul persoanelor cu dizabilitati din România iar arhitectura are un impact major asupra mobilității urbane, caracteristicile spațiului pot amplifica sau reduce abilitățile noastre în funcție de dimensiunea senzorială. Scopul atelierului este de a înțelege importanță unui mediu construit incluziv si prietenos, pentru o comunitate diversă.

Atelierele au loc în data de 24 și 25 februarie la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu între orele 10.30 – 15:00.

Punctul de întâlnire pentru ambele zile este pasajul Universității, ora 10:30. Participanții sunt așteptați cu harta tactilă, ochelari și bastone.

Participanții se întâlnesc în pasajul Universității și vor explora harta tactilă a zonei, în mare parte necunoscută de către nevăzători, după care pornesc spre clădirea Universității Ion Mincu, ghidați de baston printre repere și obstacole urbane.

În prima zi vor afla de ce a apărut arhitectura și impactul său asupra comunității, vor descoperi istoria arhitecturii din România într-o vizită tactilă la muzeul și sala de expoziții UAUIM și asculta povestea cartierului Vatra Luminoasă.

În a doua zi invitaților li se vor prezenta machetele donate pentru atelier, vor parcurge corpurile UAUIM ghidați de baston și, mai ales, de simțurile care se activeză prin experiențe directe cu spațiul și vor încheia explorarea cu o discuție liberă despre arhitectură, design incluziv și empatie și provocările mobilității urbane în București.

Este recomandată participarea în ambele zile.

Traineri arhitecți sunt: Sabrina Ahmad, Pietro Dorissa, Iris Popescu, Mihaela Șerban.

Participarea este gratuită și se face doar pe bază de înscriere prin formularul:

https://docs.google.com/forms/d/1Bi9W1XY4lRwX3NPXkZdKOmhY5hbz-e0jdQ9Q_Rt_dpk/edit

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.