Există telefoane inteligente, case inteligente, televizoare și ceasuri inteligente, de ce nu ar exista și pijamale inteligente? Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts, Amherst, au inventat pijamale inteligente, sensibile la fiziologia umană, care monitorizează ritmul cardiac și respirația.

Oamenii de știință se așteaptă ca, în viitor, aceste articole de îmbrăcăminte electronice active care să conțină dispositive portabile și discrete se vor dovedi utile clinic în îngrijirea sănătății.

,,Provocarea pe care a trebuit să o depășim a fost aceea de a obține semnale utile fără a schimba estetica sau senzația de confort dată de îmbrăcăminte. În general, oamenii presupun că textilele inteligente se referă la haine strâmte ce au atașați diverși senzori pentru măsurarea semnalelor fizice și fiziologice, dar clar nu este o soluție pentru îmbrăcămintea de zi cu zi și în particular, pentru noapte”, a declarat cercetătoarea Trisha L. Andrew.

Ideea de la care au pornit oamenii de știință a fost că până și în cazul pijamalelor, care sunt largi, există câteva părți ce sunt lipite de corp din cauza posturii în timpul somnului și contactului cu suprafețe externe, printre care presiunea trunchiului asupra patului, presiunea atunci când o mână se sprijină de restul corpului în somn și presiunea ușoară a unei pături asupra pijamalei, se mai arată în concluziile studiului.

,, Astfel de regiuni supuse la presiuni ale materialului textil sunt locații potențiale, prin care putem măsura mișcări balistice cauzate de bătăile inimii și respirație, iar acestea pot fi folosite pentru a extrage variabile fiziologice”, a explicat Deepak Ganesan, unul dintre coordonatorii cercetării.

Dificultatea este că aceste semnale pot fi nesigure în mod individual, în special în ceea ce privește îmbrăcămintea lejeră, dar semnalele de la mulți senzori plasați în diferite părți ale corpului pot fi combinate în mod inteligent pentru a obține o citire compozită mai precisă.

Echipa ce cercetare a trebuit să vină cu mai multe idei noi pentru ca viziunea lor să devină realitate. Ei și-au dat seama că nu exista o metodă existentă pentru a sesiza schimbările continue și dinamice de presiune, în special semnalele ușoare pe care trebuiau să le măsoare, așa că au dezvoltat un nou senzor de presiune și l-au combinat cu un senzor triboelectric, activat de o schimbare în contactul fiziologic, pentru a putea fi integrate în hainele largi, cum ar fi pijamalele. De asemenea, au dezvoltat analize pentru calitatea semnalului ce vine din fiecare locație.

Autorii au raportat că această combinație le-a permis să detecteze semnalele fiziologice în cazul mai multor posturi diferite. Au efectuat studii multiple asupra utilizatorilor, atât în cadru controlat, cât și natural și au arătat că pot măsura bătăile inimii cu precizie ridicată, rata respiratorie cu eroare mai mică de una pe minut și a prezis perfect poziția de somn.

„Ne așteptăm ca aceste progrese să fie utile în special pentru monitorizarea pacienților vârstnici, dintre care mulți suferă de tulburări ale somnului. Dispozitivele portabile din prezent, precum ceasurile inteligente, nu sunt ideale pentru acest segment de populație, deoarece persoanele în vârstă de obicei uită să le poarte constant sau nu vor, în timp ce pijamalele sunt deja o parte normală a vieții lor de zi cu zi. Mai mult decât atât, ceasul tău nu-ți spune în ce poziție să dormi și dacă postura ta afectează calitatea somnului, însă Phyjama, articolul de îmbrăcăminte creat de noi, poate”, a adăugat Andrew.

Așadar, problemele de somn ar putea deveni istorie cu ajutorul pijamalelor inteligente. În plus, acest articol de îmbrăcăminte inovator ar putea îmbunătăți sănătatea și starea de bine, contribuind la depistarea precoce a problemelor medicale.

Cercetătorii estimează că pijamaua cu senzori ar putea ajunge pe piață în următorii doi ani, la prețul de aproximativ 200 de dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.