În perioada 9-12 iulie, s-a desfășurat la Cluj-Napoca, ediția a VIII-a a Campionatului Național de tenis în scaun rulant. Deși se organizează în România încă din anul 2011, este prima dată când evenimentul a avut loc în afara capitalei. În primul an, concursul era inclus în calendarul competițional al Comitetului Național Paralimpic Român, împreună cu Jocurile Naționale: atletism, baschet, tenis de masă, aruncarea suliței, aruncarea greutății, powerlifting.

Până în prezent, Campionatul Național s-a desfășurat pe terenurile centrului național de tenis de la București, FRT punând la dispoziție de fiecare dată terenurile de joc, mingile și arbitrii. Vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român (CPR), triplul campion național Ciprian Anton, a subliniat că evenimentul s-a desfășurat în acest an la Cluj, din dorința de a face cunoscut acest sport și în alte orașe și zone ale țării, iar cei prezenți acolo, cu mai multe tipuri de dizabilitate, să înțeleagă mai bine sportul adaptat.

La această competiție au participat 13 sportivi din diferite cluburi sportive afiliate Comitetului Național Paralimpic. Componenții C.S. Show Time au făcut spectacol și au reușit să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului.


După două zile de concurs, titlul național i-a revenit sportivului Ciprian Anton, atât la simplu, cât și la dublu, alături de Fustos Szilard. Ciprian Anton a reușit să se impună și anul acesta, câștigând cel de-al patrulea titlu național consecutiv la tenis de câmp în scaun rulant. În proba de simplu, locurile doi și trei le-au revenit sportivilor Pungă Petru (CS Show Time), vicecampion național, și lui Fustos Szilard (Asociația Motivation).

Ciprian Anton este primul antrenor român de tenis adaptat, iar în 2014 a fost căpitanul echipei de Cupa Davis a României pentru sportivii cu dizabilități. Pe locul 160 în lume, noul campion naţional mai are un singur vis: să se califice la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Prin intermediul acestui eveniment se încearcă popularizarea tenisului practicat în scaun rulant.

„Pentru că numărul jucătorilor de tenis în scaun rulant este mic la noi în țară, unul din principalele motive pentru care organizăm în continuare acest concurs este acela de a promova sportul adaptat și de a atrage spre sport și alte persoane cu dizabilități, astfel încât la următoarele concursuri să putem avea un număr mai mare de jucători. Tenisul de câmp este un sport foarte solicitant și poate fi practicat de persoane cu diferite tipuri de dizabilitate. Fie că este adaptat, fie că este practicat de persoanele valide, sportul, în general, duce la crearea unui stil de viață mai sănătos, la autodepășire, la socializare și la dezvoltarea spiritului competitiv”, a declarat Ciprian Anton.


Regulile la tenisul de câmp adaptat nu diferă foarte mult de cele standard, singura excepție este că mingea poate să cadă de două ori în teren, iar punctajul se face la fel. Pentru mulți, sportul a reprezentat o nouă șansă la integrare în societate.

Cristina Deac de la clubul sportiv Show Time, din Sfântu Gheorghe, a primit premiul special în cadrul competiției de la Cluj.

,,Am ajuns să joc tenis de câmp în urmă cu 3 ani. Acesta este al treilea campionat la care particip și al doilea an în care joc contra băieților, fiind singura fată din România. Îmi place ceea ce fac”, a spus ea.

Campionatul Național de tenis în scaun rulant a fost organizat de către Lamont Cluj, AR Tenis Cluj si Comitetul Paralimpic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.