Comisia Europeană a organizat cea de-a treia ediție a Convenției anuale privind creșterea favorabilă incluziunii (ACIG), notează EDF.

Convenția anuală privind creșterea favorabilă incluziunii (ACIG) este o platformă axată pe acțiune, care reunește organizațiile societății civile și factorii de decizie politică din 35 de țări pentru a discuta despre cum se poate realiza o creștere cu adevărat inclusivă.

Evenimentul s-a desfășurat în data de 27 aprilie 2018.

UE reflectează asupra dimensiunii sale socială, asupra modului de adapatare a modelelor sociale la provocările actuale și viitoare, precum și asupra dezvoltării unor soluții pe termen lung pentru combaterea sărăciei, creșterea ocupării forței de muncă și consolidarea coeziunii sociale și a incluziunii sociale pentru toți.

Ediția din acest an a Convenției s-a concentrat pe punerea în aplicare a Pilonul european al drepturilor sociale. Pilonul Social a fost proclamat solemn la 17 noiembrie 2017, în orașul Gothenburg, de Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. Acesta promovează 20 de principii și drepturi, structurate în jurul a trei categorii principale: egalitate de şanse şi acces pe piaţa muncii; condiţii de lucru echitabile; protecţie şi incluziune socială. Toți cei implicați au acum responsabilitatea comună de a-l adopta.

Dezbaterea în plen și atelierele de lucru au abordat chestiuni specifice și au condus la concluzii și recomandări politice care să indice modalități concrete de urmat. Evenimentul le-a oferit participanților posibilitatea de a se implica în workshopuri interactive și a fost transmis live, fiind accesibil prin interpretarea în limbajul semnelor și prin subtitrări.

Cele 6 atelieri de lucru au analizat soluțiile și instrumentele existente pentru implementarea Pilonului Social la toate nivelurile și de către toți cei implicați:
– Finanțarea Pilonului european al drepturilor sociale;
– Obiectivele dezvoltării durabile: ce rol au în implementarea unui Pilon Social inclusiv?
– Punerea în aplicare a Pilonului prin intermediul semestrului european;
– Educația și abilitățile adulților: un element esențial al Pilonului european al drepturilor sociale;
– Rolul serviciilor sociale: noi forme de muncă, noi provocări;
– Economia socială și întreprinderile sociale: un impuls pentru punerea în aplicare a Pilonului Social.

În deschiderea Convenției, Marianne Thyssen, comisar european responsabil pentru ocuparea forței de munca, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a ținut să mulțumească tuturor pentru prezență și a subliniat importanța efortului comun cu privire la o Europă socială, în ultimii 3 ani.

Centrul de Formare Continuă și Evaluarea Competențelor în Asistență Socială (CFCECAS) a participat prin Anca Rădulescu, la două ateliere ale Convenției. Ea a prezentat activitatea CFCECAS privind calitatea în serviciile sociale și modul în care serviciile sociale și de ocupare contribuie direct la creșterea capacității oamenilor de a deveni activi în societate.

Prin prezentări, ateliere și sesiuni interactive, Convenția a stimulat schimbul de idei și de bune practici pentru transformarea principiilor Pilonului într-o realitate pentru cetățeni.

Fiecare voce contează. Fiecare trebuie să se asigure că se face auzit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.