Sarah Hansen
Sarah Hansen

Sarah Hansen suferă de o boală degenerativă care îi cauzează dificultăţi la mers şi în menţinerea echilibrului, însă acest lucru nu a împiedicat-o să-şi împlinească visul din copilărie, de a dansa rolul Zânei Prună de Zahăr, din baletul ,,Spărgătorul de nuci” – o realizare care părea imposibilă în urmă cu doar trei ani.

,,Iubesc să dansez ca Zâna Prună de Zahăr”, a declarat Sarah Hansen, în vârstă de 18 ani pentru Today. ,,Am fost puţin agitată la începutului dansului, dar am realizat că atunci când dansez pe scenă sau pur şi simplu în camera mea – nu contează cât de mult mă împiedic – mă simt de parcă aş zbura. “

În timp ce dansul o eliberează pe Hansen, profesoara ei de balet, Bonnie Schlachte, în vârstă de 47 de ani, se minunează de cât de departe a ajuns eleva ei în cei 7 ani de când frecventează cursurile.

Lectii de balet
 Lectii de balet

,,Este atât de dramatic să o priveşti”, a spus Schlachte pentru Today. ,,Sunt incredibil de mândră de ea. “

Profesoara Schlante îi predă balet lui Sarah la studioul Ballet for All Kids, pe care l-a fondat în 2008 pentru a face baletul accesibil copiilor cu deficienţe fizice şi de dezvoltare. Ballet for All Kids îi dă ocazia lui Bonnie Schlante atât să danseze, dar în acelaşi timp şi să antreneze copiii şi adulţii cu deficienţe de dezvoltare, împlinindu-şi astfel dragostea pentru profesie.

În urmă cu aproximativ şapte ani, părinţii lui Hansen au descoperit studioul de dans Ballet for All Kids din Los Angeles şi au decis să-şi înscrie fiica la cursurile de balet. Tânăra a iubit întotdeauna baletul. Când era la grădiniță şi-a anunţat colegii că ea va dansa într-o zi ca Zâna Prună de Zahăr.

„Puteți observa dragostea ei pentru balet şi pentru dans. O face pur şi simplu să strălucească“, a spus Schlachte.

Pentru o lungă perioadă de timp, visurile lui Sarah păreau imposibil de atins. Când a început cursurile, ea s-a străduit să meargă fără să se ţină de mama ei. Nu putea să stea în picioare fără să se ţină de un scan sau de o bară de balet. Pe măsură ce ea dansa, Hansen a trebuit să se ţină de un scaun sau de un alt dansator pentru a se echilibra.

Timp de ani de zile medicii au fost nesiguri cu privire la ceea ce i-a cauzat problemele de mers şi de echilibru, dar în cele din urmă ei au diagnosticat-o cu boala Charcot-Marie-Tooth (CMT), o afecţiune neurodegenerativă ce afectează nervii motori şi senzitivi.

Din acest motiv, Sarah Hansen merge pe partea piciorului drept, iar gleznele ei sunt mai slabe. Ea a depus eforturi să pună călcâiul jos, făcând astfel imposibil faptul de a merge fără să cadă. Cu toate acestea, Hansen a continuat orele de balet.

,,Ceea ce este cu adevărat uimitor la Sarah este faptul că ea munceşte din greu”, a declarat Schlachte. ,,Baletul este foarte, foarte motivant pentru ea.”

O mare realizare a avut loc în 2012, atunci când ea a făcut primii paşi în întreaga cameră, ce-i drept cam nesiguri, fără să fie ajutată. Însă doar în 2014, a reuşit în cele din urmă să calce cu întreaga talpă.

,,Ea plângea. Eu plângeam. Mama ei care era în cameră, plângea şi ea “, a spus Schlachte. „A fost un moment foarte emoţionant.“
După acei ani de formare ca balerină, corpul lui Hansen chiar a înţeles ce să facă şi a făcut-o. Împreună cu terapie fizică şi ocupaţională, baletul i-a transformat capacitatea de a se mişca. Ea poate merge mai bine şi îşi îndeplineşte reprezentaţiile fără prea mult ajutor. Astfel că a reuşit să meargă pe scena pentru a-şi primi diploma de liceu.

„Ea arată atât de mult curaj şi tenacitate“, a spus coregrafa Schlachte. „Cred că mă învaţă mai mult decât o învăţ eu pe ea.“
Realizările tinerei par chiar mai mari, deoarece ea sfidează toate aşteptările.
,,Ea continuă pur şi simplu să facă îmbunătăţiri, ceea ce este într-adevăr ciudat“, a spus Schlachte. „Având o astfel de afecţiune, starea ei ar fi trebuit să se agraveze.”

În timp ce Sarah Hansen participă la Universitatea Biola din Los Angeles, ea practică balet şi Pilates la școală şi frecventează în continuare cursuri particulare săptămânale. Sarah, uneori, se simte frustrată pentru că depune eforturi să danseze pe un picior și, probabil, nu poate dansa en pointe, dar Schlachte nu îi minimalizează valoarea tinerei. Deja ea a făcut atât de mult!

,,Sarah lucrează foarte mult, iar în studio am încercat să ne concentrăm pe tehnica de balet. Asta a ajutat-o în probleme de mers“, a spus Schlachte.
Dincolo de faptul că Sarah este mândră de ceea ce a realizat, ea spera ca povestea ei să-i încurajează pe ceilalţi, să le dea o altă viziune celor care gândesc diferit despre persoanele cu dizabilități.

„Am observat că oamenii cu dizabilităţi sunt ignoraţi, marginalizaţi, excluşi, nu sunt ascultaţi şi în general nu sunt trataţi ca de la egal la egal. Noi nu trebuie să fim compătimiţi. Noi trebuie să fim consideraţi ca parte integrantă a societăţii. O persoană cu o poveste, în loc de un obiect care stârneşte milă“, a spus ea.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Sursa…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.