Cea de-a unsprezecea sesiune a Conferinței Statelor Părți la CRPD va avea loc în perioada 12-14 iunie 2018, la sediul ONU, din New York, menționează EDF.

Ca în fiecare an, Conferința va analiza punerea în aplicare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. Tema generală este: ,,A nu lăsă pe nimeni în urmă prin implementarea completă a CRPD”.

Sesiunea conține și trei subteme:
• Spațiul fiscal național, parteneriatele publice-private și cooperarea internațională pentru consolidarea punerii în aplicare a CRPD;
• Femeile și fetele cu dizabilități;
• Participarea politică și recunoașterea egală în fața legii.

O temă transversală este: Promovarea statisticilor de înaltă calitate privind dizabilitatea și dezagregarea datelor în funcție de starea de invaliditate pentru realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu handicap.

Conferința va fi precedată de Forumul societății civile, în data de 11 iunie. Cele trei zile ale sesiunii vor consta într-o agendă aglomerată în timpul evenimentului principal și a evenimentelor secundare.

Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, va vorbi în cadrul Forumului societății civile, luni, 11 iunie, în intervalul orar 10:50 am -11:50 pm. El va vorbi în Grupul 2, care se va concentra pe articolul 4.3 al Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap – implicarea persoanelor cu handicap prin intermediul organizațiilor reprezentative.

Marți, 12 iunie, între orele 9 -12, va avea loc evenimentul principal, în deschiderea căruia vor vorbi António Guterres, Secretarul General al ONU; Maria Soledad Cisternas Reyes, Trimis Special al Secretarului General pentru Dizabilitate și Accesibilitate; Theresia Degener, președinta Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu handicap; Catalina Devandas Aguilar, Raportor Special al ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități; Colin Allen, Alianța Internațională pentru persoanele cu handicap, reprezentant al societății civile. Apoi, va urma alegerea celor 9 membri ai Comitetului cu privire la drepturile persoanelor cu handicap.

EDF va organiza evenimentul secundar ,,Evoluții internaționale privind coerența standardelor de accesibilitate: Să le implementăm!” în sala de conferințe B, în intervalul orar 1:15 – 2:30. Acesta va prezenta instrumentele / standardele disponibile în prezent în diverse domenii și modul în care acestea pot fi împărtășite și utilizate pentru a sprijini punerea în aplicare a Convenției. În cadrul acestui eveniment, va fi evidențiată importanța implicării persoanelor cu dizabilități, cu accent pe identificarea lipsurilor și a bunelor practici și evaluarea progresului înregistrat. Membrii grupului sunt experți din industrie, guvern, organizații de standardizare, experți în accesibilitate și organizații care reprezintă persoanele cu handicap.

Ziua se va încheia cu dezbaterea ,,Dizabilitatea la stadiul de instabilitate în lumea arabă: siguranța persoanelor cu handicap în situații de conflict și violență excesivă”, susținută de președintele EDF, Yannis Vardakastanis. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe C.

Miercuri, 13 iunie, se va desfășura între orele 3-6 evenimentul principal – Chestiuni legate de implementarea Convenției – Masa rotundă 2: Femeile și fetele cu dizabilități, cu participarea vicepreședintelui EDF, Ana Peláez Narváez. Va fi urmat de evenimentul secundar ,,Folosirea dialogului social pentru promovarea CRPD” , în sala de conferințe B. Acesta va defini rolul și domeniul de aplicare al dialogului social în ceea ce privește drepturile persoanelor cu handicap, va identifica oportunitățile de a încuraja punerea în aplicare a CRPD prin intermediul dialogului social și provocările care există pentru guverne și partenerii sociali și va emită recomandări privind modul în care dialogul social devine un mijloc de promovare a drepturilor persoanelor cu handicap.

Va avea loc evenimentul secundar ,,Tehnologii de asistență: servicii care să permită incluziunea și o viață independentă „, organizat de EASPD (Asociația Europeană a Furnizorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilitati), în sala de conferințe 4. De asemenea, se va desfășura evenimentul secundar, organizat de Forumul Pacific pentru persoanele cu dizabilități ,,De la recunoaștere la realizarea drepturilor: promovarea unui parteneriat efectiv pentru un Pacific incluziv 2030”, în sala de conferințe B.

În încheiere, Yannis Vardakastanis va vorbi despre evenimentul secundar, organizat de Fundația ONCE, ,,Noi modalități de angajare și incluziune socială pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe 12.

În ultima zi a Conferinței, va avea loc un eveniment secundar, organizat de Comitetul CRPD, referitor la comentariul general privind articolul 4.3 și articolul 33.3. La final, Pat Clarke, vicepreședintele EDF, va vorbi despre evenimentul secundar, organizat de proiectul Bridging the Gap.
Membrii Alianței Internaționale a persoanelor cu dizabilități joacă un rol activ de coordonare în sprijinirea implicării mai largi a societății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.