Mădălina Turza, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a fost invitată la emisiunea ,,Reportajele Realității’’ sâmbătă, 8 februarie 2020, unde a descris situația critică în care se află persoanele cu dizabilități din România.

Întrebată de moderatoarea emisiunii dacă indemnizațiile persoanelor cu dizabilități sunt suficiente, președinta ANDPDCA, Mădălina Turza a spus:

,,Este o situație extrem de gravă în zona de adulți […] avem nenumărate discuții legate de identificarea posibilității de a mări această indemnizație (indemnizația de handicap n.r.) în special la adulți, pentru că este, într-adevăr, o problemă care trenează de foarte mult timp. Știm de acest lucru, personal am sute și mii de mesaje de la adulți cu dizabilități care reclamă această situație. […] Există foarte multe probleme sociale nerezolvate, în momentul de față avem aproape 900 000 de persoane cu dizabilități înregistrate în România, dar să știți că, în interiorul acestei cifre, aproape o treime sunt de fapt doar vârstnici care se descarcă, cum spunem în limbaj de specialitate, în zona de dizabilitate pentru că nu au alte măsuri de protecție socială. Presiunea pe bugetul dizabilității este extrem de mare. Sunt foarte multe persoane încadrate în grad de handicap, însă vă spun că lucrăm cu o serie întreagă de variante pentru a mări indemnizația pentru adulți, facem diferite calcule, impactul bugetar este foarte mare, pentru că numărul de persoane este foarte mare.

Dincolo de această indemnizație, problema este foarte gravă, pentru că acești adulți, în anul 2020, sunt incapabili să muncească, sunt incapabili să aibă grijă de ei, pentru că pe tot parcursul vieții lor, ei nu au primit educație, servicii de recuperare și atunci au ajuns în zona de a fi asistați, trăiesc cu acești 500 de lei care sunt o rușine, într-adevăr, dacă ar fi fost abilitați în momentul ăsta, n-ar mai fi contat dacă erau 500, 300 sau 1000 de lei, pentru că ar fi putut să-și câștige un minim de venit.’’

One Comment

  1. Simandan Emilia

    În țara noastră noi suntem nimeni, avem nevoie de înțelegerea acestor instituții ale statului român dacă copiii lor nu sunt în situația noastră nu au cum să vadă realitatea din viata unei persoane cu nevoi. Cum ne privesc ei pe noi să te ferească dumnezeu. Luați modelu altor țări cu asemenea probleme de sănătate. Rușine vouă ce luați pensii nesimțite și celor ce a acceptat să le dați…Așa să vă ajute domnul cum faceți poporului român și mai ales nouă persoanelor cu dezabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.