Oamenii de știință au creat un adeziv chirurgical elastic care ajută la închiderea rănilor, fără să mai fie nevoie de capse sau suturi. Această descoperire uimitoare ar putea revoluționa tratamentele chirurgicale.

Adezivul, numit MeTro, este o proteină hibridă elastică, care vindecă orice rană în 60 de secunde, salvând o mulțime de vieți. Acesta este ideal pentru închiderea rănilor de la nivelul țesuturilor ce se extind și se relaxează continuu – cum ar fi plămânii, inima și arterele – care altminteri ar fi în pericol de a se redeschide.

MeTro, dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia și de la Universitatea Harvard din Statele Unite, poate fi folosit și pe răni interne, care sunt adesea în zone greu accesibile și în mod obișnuit au nevoie de suturi. Din moment ce rana s-a vindecat, adezivul se poate dizolva în apă, astfel că nu mai sunt necesare vizitele la cabinetul medicului pentru îndepărtarea ațelor.
Odată pus în locul respectiv, adezivul este supus luminii ultraviolete pentru a-l fixa.

„Frumuseţea compusului MeTro este aceea că, imediat ce vine în contact cu suprafaţa ţesutului, se solidifică într-o fază gelatinoasă fără să curgă”, a spus Nasim Annabi, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Northeastern din Boston.

Rănile se pot vindeca de două ori mai repede cu ajutorul acestui adeziv, comparativ cu tratamentul convențional care foloseşte suturi şi cusături.
În plus, noua tehnologie are o enzimă încorporată, care se poate modifica pentru a determina cât durează lipiciul – de la ore la luni, pentru a permite un timp suficient pentru vindecarea rănii.

Profesorul Anthony Weiss, de la Universitatea din Sydney, Australia, a descris procesul ca fiind asemănător cu cel al etanșărilor siliconice utilizate în jurul plăcilor de baie și de bucătărie.

,,Îl poţi vedea că acţionează ca un lichid, umplând spaţiile libere şi luând forma rănii”, a declarat el.
MeTro se poate aplica într-o gamă largă de situații – de la tratarea rănilor interne grave la locurile de urgență, cum ar fi urmărirea accidentelor rutiere și în zonele de război, precum și îmbunătățirea intervențiilor chirurgicale.

Deocamdată, adezivul a fost testat pe animale și a dat deja rezutate pe rozătoare și porci. Următorul pas este testarea pe oameni.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.