Pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale se află în Transparență decizională Ordinul pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii şi protecţiei adulţilor cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist.

Standardele minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii şi protecţiei adulţilor cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist

MODULUL I – Serviciul prin care se asigură îngrijirea și protecția la asistentul personal profesionist (Standard 1)

Furnizorul de servicii sociale organizează în cadrul său un serviciu prin care se asigură îngrijirea și protecția adulților cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist.

Cerințe minime:

1. FSS = Furnizor de servicii sociale (public sau privat) organizează serviciul prin care se asigură îngrijirea și protecția adulților cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist în structura proprie, ca un compartiment distinct.

2. FSS respectă prevederile actelor normative referitoare la structura și calificarea personalului necesară acordării serviciului.

3. FSS are un plan anual de asigurare a îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat prin asistenți personali profesioniști, în corelare cu strategia de asistență socială județeană/locală a sectoarelor municipiului București.

4. FSS deține și respectă standardele, procedurile și instrumentele de lucru reglementate în domeniul îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat prin asistenți personali profesioniști.

5. FSS se preocupă de promovarea serviciului la nivelul comunității.

6. FSS identifică asistenți personali profesioniști și realizează recrutarea lor în corelare cu nevoile de îngrijire și protecție ale beneficiarilor.

7. FSS promovează parteneriatul în îngrijirea și protecția adulților cu handicap grav sau accentuat, prin identificarea și implicarea altor organisme guvernamentale sau neguvernamentale, a specialiștilor sau altor persoane resursă din diferite domenii de activitate.

8. FSS se asigură că fiecare angajat are acces la informațiile necesare, are și respectă fișa postului și se preocupă de îmbunătățirea/perfecționarea cunoștințelor sale.

9. FSS are și respectă planul anual de instruire și formare profesională; planul cuprinde module de instruire privind: egalitatea de șanse; prevenirea, recunoașterea și raportarea formelor de exploatare, violenţă şi abuz; respect pentru diversitate; respect și încurajare pentru autonomia individuală şi independenţa persoanelor cu dizabilități.

10. FSS evaluează anual activitatea angajaților din serviciul de îngrijire și protecție a adulților cu handicap grav sau accentuat la asistent personal profesionist.

11. FSS se preocupă constant de asigurarea calității îngrijirii și protecției la asistent personal profesionist.

12. FSS elaborează și face public, în primul trimestru al fiecărui an, un raport privind asigurarea îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat la asistent personal profesionist, în anul anterior; raportul cuprinde cel puțin următoarele informații: structura și calificarea personalului, modalitățile de identificare a beneficiarilor și de recrutare, îmbunătățire sau perfecționare a cunoștințelor personalului, probleme

întâmpinate în asigurarea îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat la asistent personal profesionist, recomandări pentru creșterea calității serviciului.

Ordinul integral poate fi consultat aici…

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro până la data de 22.02.2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.