Plenul Camerei Deputaților a adoptat azi, 31.X.2017, cu 267 de voturi „pentru” și o abținere, proiectul de lege care modifică Legea pensiilor 263/2010 și care prevede, printre altele, cumularea pensiei de invaliditate cu veniturile din activități independente, drepturile de autor, de proprietate intelectuală și drepturile conexe.

De această prevedere vor beneficia şi cei care primesc pensii de urmaş, mai puţin persoanele care au ieşit la pensie anticipat.

Președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon, a menționat că proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii 263/2010 în sensul includerii în categoria beneficiarilor pensiei de invaliditate și a persoanelor care desfășoară activitate de voluntariat în domeniul situațiilor de urgență.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de lege, Senatul adoptându-l tacit.

Amendamentul potrivit căruia pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuală şi drepturile conexe, aparține preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Măsura vine după ce Laura Florescu, o scriitoare bolnavă de scleroză multiplă şi fără drept de muncă a reclamat că statul român i-a suspendat pensia de invaliditate după ce a publicat o carte şi a câştigat 260 de lei. Până acum, legea prevedea ca cei care primesc pensii de invaliditate gradul I şi II nu pot cumula niciun alt venit din drepturi de autor sau alte activităţi independente.

One Comment

  1. ovesea nicolai

    De ce nu solicitati unificarea stagiilor de limita de varsta pentru pensiile persoanelor cu handicap in functiede gradul de handicap si nu in functie de sexul sau data nasterii persoanei,??pentru ca exista discriminare de gen si in cazul persoanelor cu handicap pensionate in ultimii 27 de ani-examinati dispozitiile art. 11 alin 1 si2 din legea nr 57/1992.-art44 dinOUG nr102/1999,-art47 si 48 din legea nr 19/2000,-art57 si 58 din legea 263/2010, veti putea constata ca persoanele cu handicap au avut prevazute stagii diferite de cotizare pentru pensii[femeile cu handicap grav 10 ani,-11,8 ani,ibarbatii cu handicap grav 11,8ani-15 ani,-femeile cu handicap accentuat 15ani-20-23ani. barbatii cu handica paccentuat 20-23,6 ani,ceea ce agenerat pensii de limita de varsta mai mici si foarte diferite in functie mai ales de sexulsi data nasterii persoanei cu handicap si in functie de data iesiriila pensie- de observat ca la unii sa cerut ca handicapul sa fie preexistent incadrarii in munca-cazul celor pensionati dupa 1 aprilie 2001,in timp ce pentru cei pensionati anterior acestei date se cerea doar sa fi realizat stagiude munca ca handicapat DE ce nu reintroduceti si sporulde 1% pentru fiecare an cotizatin plus la pensie,peste stagiu.sporde care cei cu handicap pensionati de limita de varsta anterior datei de 1 aprilie 2001 au beneficiat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.