Încă din luna august, Consiliul Național al Dizabilității din România a înaintat Ministerului Muncii și Jutiției Sociale nenumărate petiții conținând observații privind modul în care noua Lege a Pensiilor va afecta persoanele cu handicap pensionate la limită de vârstă.

,,Am trimis, de asemeni, propuneri de amendamente. Spre surprinderea noastră, Proiectul noii Legi a Pensiilor nu a fost pus în dezbatere publică, ci spre consultare, având în vedere că nu am primit niciun răspuns și nici nu s-a ținut cont de faptul că trăgeam un semnal de alarmă potrivit căruia Proiectul noii Legi a Pensiilor conține prevederi care ne nemulțumesc profund, care, dacă vor deveni norme, vor naște o serie de inechități ce nu își au locul în domeniul protecției sociale.

În ultimele patru luni m-am întâlnit cu nenumărați parlamentari cărora le-am explicat modul în care vom fi afectați de noua Lege a Pensiilor. Am susținut amendamentele propuse de CNDR în Comisiile pentru muncă din Senat și Camera Deputaților.

Toți pensionarii la limită de vârstă cu handicap vor fi afectați negativ de noua formulă de calcul a pensiilor, care nu mai recunoaște stagiul de cotizare realizat de persoanele cu handicap, ca fiind stagiu complet.

În calitate de președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România, menționez că nu este vorba de un ajutor, de tolerarea pensionarilor cu handicap, ci este punerea în operă a unui drept constituțional obținut, dobândit, prin muncă îndelungată, prin muncă cinstită. Vorbim despre oameni care au muncit în condiții de sănătate extrem de precare, oameni care au fost în permanență însoțiți la locul de muncă de unul din părinți sau de un membru al familiei. Persoanele cu handicap fizic, dependente de scaunul rulant, cele mai multe suferă de incontinență urinară, care le face dependente de sonde urinare, catetere urinare. Din cauza imobilizării au escare. Așa au muncit.

Au studiat în școli și facultăți neaccesibile, au fost purtați în brațe pe trepte la fiecare curs, vorbim despre pensie la limită de vârstă, de un drept obținut cu sacrificii greu de enumerat.

Semnalez aspectele de neconstituționalitate cu privire la pensionarii la limită de vârstă cu dizabilități, întrucât deși au stagiul de cotizare de 11,8 ani în legislația anterioară, în cea actuală și în proiect, totuși la calculul VPR (Art. 85 din proiect) se folosește stagiul de 25 de ani, ceea ce afectează un drept câștigat, pensiile în plată urmând a fi înghețate la valoarea din anul 2020, nemaiputând fi aplicate indexările ulterioare”, a declarat Daniela TONTSCH, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

După ce membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială, din Camera Deputaţilor, au desconsiderat pensionarii cu handicap fizic, gradul grav, votând inițial ca și aceștia, pe lângă nevăzători, să beneficieze de stagiu redus de cotizare, apoi aleșii s-au răzgândit, revenind la varianta inițială, în care doar nevăzătorii beneficiază de stagiu redus de cotizare de 11 ani și 8 luni, la presiunile UDMR persoanele cu dizabilități au obținut următoarele drepturi:

Art. 3 (ş) pensionar – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav, care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare;

Ceea ce înseamnă că persoanele cu handicap grav, indiferent de dizabilitate, se pot pensiona la limită de vârstă după ce au îndeplinit o treime din stagiul de cotizare, de acest drept beneficiind în prezent numai nevăzătorii.
Art. 52. – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condiţiile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
după cum urmează:
a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
Asta înseamnă că persoanele cu handicap grav se pot pensiona indiferent de vârstă după ce au realizat o treime din stagiul complet de cotizare, în prezent acestea așteptau vârsta de pensionare ca să se poată pensiona, respectiv 50 de ani, 60 de ani. De acest drept beneficiind în prezent numai nevăzătorii. Pentru mai multe detalii puteți citi motivațiile amendamentelor înaintate de CNDR.

,,E un pas important modificarea articolelor 3 și 52 dacă luăm în considerare că suntem de ani de zile victime ale acestor inechități și discriminări, dar este foarte îngrijorător faptul că nu se încurajează incluziunea socială prin muncă, că eforturile noastre de a fi membri activi ai societății sunt desconsiderate chiar de cei care ar trebui să desfășoare politici guvernamentale eficiente de incluziune socială. Înghețarea pensiilor noastre la valoarea anului 2020 este o încălcare a articolelor 16 și 50 din Constituția României”, a concluzionat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Egalitatea în drepturi – ARTICOLUL 16 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Protecţia persoanelor cu handicap – ARTICOLUL 50
Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.