Raportorul Comisiei pentru transport și turism din Parlamentul European, dl M. Liberadzki, a publicat acum proiectul său de raport la propunerea Comisiei Europene de reformare a Regulamentului 1371/2007, menționează EDF.

Întrucât regulamentul conține o prevedere importantă privind dreptul la transport și asistență, EDF a publicat un document de poziție, în octombrie anul trecut, subliniind prioritățile cheie pentru revizuire.

EDF își exprimă încântarea că raportorul Comisiei pentru transport și turism a ascultat câteva dintre preocupările lor. De exemplu, salută clarificările că rezervarea asistenței trebuie să fie gratuită. De asemenea, este de acord cu propunerea de a consolida puterea organismelor naționale de aplicare a legii (ONA) pentru a face față plângerilor individuale, precum și cu implicarea propusă a organizațiilor persoanelor cu handicap în auditarea serviciilor de asistență oferite.

Raportorul încearcă să reducă la jumătate regula de prenotificare de 48 de ore, pentru a rezerva asistență. Acesta este un pas în direcția cea bună, dar înseamnă că persoanele cu dizabilități nu ar mai putea să călătorească din proprie inițiativă. Prin urmare, EDF solicită ca deviza ,,sosești și te duci” să fie normă peste tot, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată călători ca oricine altcineva.

În sfârșit, EDF își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că unele dintre amendamentele propuse ar putea slăbi propunerea Comisiei Europene și are ca obiectiv să lucreze cu deputații europeni în vederea propunerii de amendamente suplimentare în următoarele câteva săptămâni. Aceasta este o oportunitate unică de a garanta persoanelor cu dizabilități accesul egal la transportul feroviar, și nu ar trebui ratată.

Toate statele membre ale UE au ratificat Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (UNCRPD). Acestea au obligația de a se asigura că dispozițiile privind accesibilitatea sunt respectate. Călătoriile independente și spontane nu reprezintă o realitate pentru majoritatea persoanelor cu dizabilități din Europa. Se așteaptă ca deputații europeni să depună amendamentele propuse pentru a aborda această discriminare de lungă durată.

EDF își dorește să elimine cerința de notificare prealabilă în momentul rezervării asistenței pentru călătoriile feroviare și, de asemenea, vrea să se asigure că tot personalul feroviar este supus unei pregătiri aprofundate în materie de dizabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.