Oamenii au visat mereu la o ,,fântână a tinereții”, din care ,,să bea” și să poată păcăli îmbătrânirea și moartea. E un vis vechi, de când lumea, pe care ei nu l-au abandonat nici în zilele noastre.
Medicina anti-îmbătrânire (anti-aging) a făcut salturi uriașe în ultimul timp. Oamenii de știință se află cu un pas mai aproape de descoperirea elixirului vieții – un medicament care să inverseze procesul de îmbătrânire. Este oare posibil să inversăm timpul biologic şi să redevenim tineri cu 10, 20 sau chiar 30 de ani? Este oare posibil să ne extindem durata de viață și, în același timp, să trăim tineri și mereu sănătoși? Pare un scenariu de film SF. Totuși, sunt tot mai multe studii dedicate acestui domeniu, iar rezultatele par să fie remarcabile.
Datorită cercetărilor realizate de Cristian Mureșanu, jurnalist la TVR și om pasionat de știință, avem mai multe informații despre terapia cu telomerază, care revoluționează medicina anti-îmbătrânire, ducând la vindecarea bolii Alzheimer. În cadrul emisiunii ,,Știință și cunoaștere”, el a avut ocazia să-l intervieveze pe Michael B. Fossel, profesor de medicină clinică la Universitatea de Stat Michigan şi autorul mai multor cărţi despre îmbătrânire. De peste 30 de ani, Michael Fossel și alți cercetători lucrează asiduu pentru a descoperi medicamentul minune, care ar putea inversa procesul de îmbătrânire și ar conduce la schimbarea destinului uman.
,,Suntem la un pas de a face un salt imens înainte şi vom deveni capabili să inversăm procesul de îmbătrânire într-un mod evident şi izbitor. Suntem pe cale de a vindeca şi nu doar de a preveni, maladiile legate de îmbătrânire dar mai mult, putem reseta procesul de îmbătrânire ca atare”, a declarat el.
În toate celule noastre se gasesc telomerii, care pot fi comparați cu bucățile de plastic care protejează capetele șireturilor de la destrămare. Telomerii – descoperirea secolului XXI, premiată cu Premiul Nobel pentru medicină – au rolul de a proteja cromozomii. Lungimea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate. Odată cu trecerea timpului, telomerii se scurtează tot mai mult, crescând riscul apariției bolilor asociate cu îmbătrânirea.
Bolile specifice vârstei înaintate, cum ar fi Alzheimer, sunt în cele din urmă cauzate de îmbătrânirea celulelor. În cazul bolii Alzheimer, celulele microgliale – un tip de celule imunitare ce se găsesc în creier și în sistemul nervos central – îmbătrânesc în timp și declanșează o cascadă de patologii. Aceste celule susțin neuronii din punct de vedere metabolic. Deoarece celulele microgliale se divid pe parcursul timpului, telomerii lor se scurtează și produc schimbări în expresia genelor. Astfel, microglia devine din ce în ce mai disfuncțională, fiind incapabilă să se mai ocupe de proteinele beta-amiloide, proteinele tau și alte molecule care necesită curățire. Rezultatul nu este numai acumularea de plăci amiloide și creșterea proteinelor tau, ci o pierdere treptată a neuronilor. Boala Alzheimer devine o tragedie personală și o enigmă clinică, până în acest moment.
În anul 2010 în lume trăiau circa 35,6 milioane de oameni care suferă de o formă sau alta de demență, iar numărul lor se estimează că va ajunge la 115,4 milioane, până în anul 2050.
Oamenii de știință au descoperit că există o enzimă numită telomeraza, care poate lungi telomerii. Din păcate, această enzimă se află numai în unele celule.
Începând cu anul 1996, dr. Michael Fossel a fost un promotor al terapiei telomerazei ca un potenţial tratament al bolilor legate de înaintarea în vârstă. Acesta consideră că, odată cu apariția terapiei cu telomerază, se poate reinițializa expresia microglială a genelor, permițându-le să elimine proteinele care definesc patologia și să inverseze boala înainte ca aceasta să avanseze. Niciodată înainte nu a existat vreun tratament care să prevină, cu atât mai mult să inverseze boala Alzheimer.
În studiile pe animale, s-a demonstrat eficacitatea acestei terapii revoluționare. Testele umane vor implica o injecție a genei telomerazei, care va funcționa temporar, apoi va deveni inactivă. Totuși, înainte de a deveni inactivă, aceasta va lungi telomerii în cadrul celulelor microgliale și va ,,reseta” expresia genelor. Se anticipează că tratamentul inițial va necesita 2-3 injecții pe o perioadă de câteva săptămâni. Michael Fossel se asteaptă ca tehnica să oprească și să inverseze procesul de îmbătrânire.
,,Am primit sprijinul deplin al unei mari companii globale de investiții farmaceutice. Studiile FDA la om… În următoarele câteva luni, vom finaliza contractele pentru FDA și pentru producerea terapiei noastre cu telomerază, TEL-01. Momentul nostru depinde de capacitatea noastră de a produce TEL-01 în cantitate și calitate suficiente pentru a satisface nevoile pacienților noștri în studiile viitoare. Avem un pacient în creștere, peste 100 de voluntari pentru FDA. Intenționăm să ne asigurăm că terapia cu telomerază este eficientă, sigură și credibilă.
Prin urmare, cercetarea terapiei cu telomerază va fi aplicată anul acesta pentru prima dată în lume pe pacienții cu Alzheimer.
Terapia propusă de doctorul Michael Fossel se adresează următoarelor boli: Alzheimer, Parkinson, legate de vârstă (pierderea masei musculare), tulburări vizuale, ateroscleroză, boli coronariene, accident vascular cerebral, osteoporoză, diabet zaharat de tip II, cancer, insuficienţă medulară, HIV etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.