În contextul pandemiei COVID-19, aparatele de ventilare artificială devin vitale pentru salvarea pacienților. În cazurile severe, când plămânii sunt cuprinși de efectele virusului e nevoie de susținere artificială a vieții, prin intubare și conectare la ventilatoare.

În cadrul proiectului Respiro, un grup de antreprenori din Galați a inventat un prototip de ventilator care are la bază piese imprimate 3D și care ar putea fi folosit pentru situații de urgență în spitale.

,,Motivul pentru care am creat acest proiect este să reușim să-l împrăștiem în toată lumea și sperăm ca, cât mai multe companii vor începe să producă aceste ventilatoare de urgență. Vom continua dezvoltarea software pentru a îmbunătăți interfața și funcționalitatea acesteia”, au spus inițiatorii proiectului.

Proiectul creat de antreprenorii gălățeni a primit un feedback bun din partea medicilor specialiști ATI, fiind supervizat de specialiști în domeniul ingineriei medicale din SUA, Suedia, Argentina și Mexic. În prezent, inventatorii români lucrează la partea software a prototipului, care poate, cu ajutorul unui dispozitiv touchscreen, să monitorizeze și să ajusteze cantitatea de aer și presiunea acestuia. Prototipul este finalizat în proporție de 99%.

Inițiatorii proiectului susțin că proiectul nu a fost creat pentru a fi vândut mai departe, ci pentru a fi utilizat de către orice persoană interesată în dezvoltarea ulterioară sau folosirea lui în secțiile ATI, pentru a sprijini funcția respiratorie pentru pacienții aflați în situații critice care au nevoie de îngrijiri intensive. Prin urmare, echipa de antreprenori a publicat, gratuit, schița pentru construirea unui astfel de dispozitiv.

În plus, gălățenii invită cercetători, ingineri, medici sau orice persoană cu experiență pentru a ajuta la îmbunătățirea proiectului și la răspândirea noutăților.

Prețul unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 500 de euro.

,,Venim cu această soluție pentru că aparatura de ventilație din spitale va fi supraaglomerată de numărul de pacienți afectați, fapt demonstrat chiar și pentru țările puternic dezvoltate precum Franța sau Italia, unde sistemul medical a fost depășit de proporțiile pandemiei. În plus, echipamentul pe care noi îl propunem poate fi folosit în orice sistem medical din orice colț al lumii, dat fiind faptul că reduce costul de producție al unui aparat tradițional de la aproximativ 20.000 euro la aproximativ 500 euro”, au menționat inventatorii.

În prezent, România are 1723 de paturi ATI complet utilate. În cazurile grave, accesul la ventilatoare face dinferența între viață și moarte.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent că patru-cinci echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare în România, iar în câteva săptămâni ar putea începe producţia. De asemenea, acesta a precizat că industria românească este implicată, în această perioadă, în producerea și altor materiale esențiale pentru sistemul medical și că Dacia, Ford, împreună cu mai multe companii, lucrează pentru a realize ventilatoare mecanice, atât de necesare spitalelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.