În data de 7 mai 2020, a avut loc webinarul privind fondurile de investiții structurale ale UE și impactul pandemiei de Covid-19. Webinarul, organizat de Forumul European pentru persoane cu dizabilități și de Grupul social ONCE, a analizat modul în care organizațiile persoanelor cu dizabilități din statele membre se pot asigura că finanțarea este investită în domeniile în care este cea mai mare nevoie și că persoanele cu dizabilități nu sunt lăsate în urmă, pe perioada redresării din această criză.

Consiliul Național al Dizabilității din România a fost reprezentat la webinar de Lavinia Elena Niculicea.

Webinarul a fost moderat de către Javier Güemes, directorul departamentului de relații internaționale al Grupului social ONCE, și a fost accesibil, prin limbajul semnelor și prin subtitrare în limba engleză.

Webinarul a urmărit să încurajeze utilizarea flexibilă a fondurilor structurale și să identifice modul în care acestea sunt puse în aplicare la nivel național. De asemenea, a examinat impactul fondurilor structurale asupra negocierilor în viitoarea perioadă de programare și dacă acestea sunt obținute în beneficiul persoanelor cu dizabilități. În cadrul webinarului, a avut loc un dialog între experții din domeniu, reprezentanți ai mișcării persoanelor cu handicap, furnizori de servicii, Comisia Europeană, pentru implementarea la nivel național.

În deschiderea sesiunii, Yannis Vardakastanis, președintele EDF, a spus că fondurile structurale sunt foarte importante pentru investiții în servicii care afectează persoanele cu dizabilități, nu doar în această perioadă de criză cauzată de Covid 19, ci și în momentele așa-numitei normalități. El a precizat că nu trebuie ignorat faptul că pandemia de Covid 19 a adus Europa în genunchi și că această criză este cea mai mare criză de după al Doilea Război Mondial, cu care Europa s-a confruntat, iar un număr mare de oameni – persoane în vârstă, persoane cu dizabilități – au murit în instituții, în centre rezidențiale.

,,Ceea ce vreau să subliniez este că mișcarea pentru persoane cu dizabilității la nivel european și la nivel național, împreună cu colegii și prietenii noștri de la toate nivelurile, ar trebui să colaboreze și să ofere în viitor o nouă viziune persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu boli cronice și familiilor lor. În cazul în care ar trebui să răspund la întrebarea dacă flexibilitatea acordată statelor membre pentru utilizarea fondurilor structurale a fost de un real folos serviciilor destinate persoanelor cu dizabilități, cred că răspunsul ar fi: prea puțin sau chiar deloc. Și aceasta are legătură cu felul în care statele membre au gestionat această problemă. Am dori să vedem, de exemplu, o declarație a președintelui Comisiei Europene, președintele Consiliului, președintele Parlamentului, o declarație comună, precum declarația emisă de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Am dori să vedem Comisia Europeană că solicită statelor membre să pună, într-adevăr, în aplicare mecanismele de siguranță, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili la criza CoVID-19, iar fondurile structurale ar trebui folosite în acest sens”, a precizat Yannis Vardakastanis.

Președintele EDF a adăugat că cetățenii europeni – inclusiv cei cu dizabilități și familiile lor – nu trebuie lăsați în urmă și nu ar trebuie lăsați deoparte. Este nevoie de o reîntoarcere la rădăcini, la valorile pe care le-am avut în Europa. Noua situație ar trebui să pună în centrul cetățenii europeni, drepturile și nevoile lor.

În continuare, a luat cuvântul Emmanuelle Grange – șeful unității pentru persoane cu dizabilități și incluziune – Direcția Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, care s-a concentrat pe două întrebări: Va fi adaptată viitoare strategie pentru persoane cu dizabilități la criza Covid 19? Cum ne putem asigura că strategia va ține cont de persoanele cu dizabilități în acest proces de redresare?

,,În ceea ce privește adaptarea viitoarei strategii europene pentru persoane cu dizabilități la criza COVID-19, va trebui să ținem seama de impactul crizei și de o modalitate de a face fața redresării economice. Știm deja, cu toții, criza va atinge multe domenii în care Comisia poate acționa sau sprijini statele membre. Asistența medicală și serviciile sociale sunt, evident, primele domenii la care ne gândim cu toții. Criza Covid va avea un impact enorm asupra ocupării forței de muncă pentru toată lumea. În consecință, aceasta va avea impact asupra persoanelor cu dizabilități, care se confruntă cu probleme legate de accesul la un loc de muncă. La fel stau lucrurile și în cazul educației incluzive și a învățării la distanță. Voi menționa, în sfârșit, viața independentă și dezinstituționalizarea. Desigur, pentru toate aceste aspecte, finanțarea va fi un factor cheie.

Cum ne putem asigura că persoanele cu dizabilități nu sunt uitate în procesul de recuperare? În primul rând, aș spune că este nevoie de un proces intern de consultare, în cadrul serviciilor Comisiei pentru toate propunerile legate de recuperarea din această criză. Acesta include activitatea unității noastre, a direcției noastre generale și, desigur, a cabinetului comisarului, Helena Dalli, care este implicat activ în problemele legate de criza Covid. În al doilea rând, avem nevoie de informații de la părțile interesate și de la ONG-uri. De asemenea, avem nevoie de un dialog regulat cu aceștia cu privire la aceste aspecte”, a declarat Emmanuelle Grange.

Emmanuelle Grange a mai spus că intenționează să mențină acest dialog între Comisie și societatea civilă, în mod regulat, transparent, deschis și constructiv. Este importantă participarea societății civile la discuțiile cu autoritățile, la nivel național, în vederea utilizării fondurilor UE. Este absolut esențial ca societatea să fie prezentă și auzită în acest cadru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.